Дан словенске писмености у Цириху

Празник Светих Кирила и Методија сваке године изнова уједињује словенске народе, који различитим говорним језицима заједно прослављају Господа заједничким црквенословенским језиком.

 

Величанствено како то и доликује празнику ових великих светитетља, обиљежена је Недеља Раслабљеног и помен на дела Светих Кирила и Методија у храму Успења Пресвете Богородице у Цириху.

Гостољубљем и добротом Епископа аустријско - швајцарског Господина Андреја као и старешине Успенског храма протојереја ставрофора др Мирослава С. са братсвом храма , те благословом Епископа источноамеричког Господина Иринеја, овогодишњој манифестацији дана словенске писмености учествовао је јеромонах Максим, духовник манастира Нова Марча.

Светом Литургијом као уводом у обиљежавање дана писмености словенских народа началствовао је јеромонах Максим уз саслужење четири свештеника и ђакона, а уз пратњу милозвучних гласова храмовног хора.

У својој беседи отац Максим заблагодарио је Господу на овом дивном сабрању, нагласивши да данас имамо вишеструку празничну радост, те додао :" Ми са правом можемо данас рећи да славимо неколико великих празника. Васкрс, јер се налазимо још увек у Пасхалној радости, Педесетницу, јер говоримо разним језицима а разумемо се у једном - Јеванђелској науци, Недељу Православља, јер смо сви ми Православни сабрани са иконама ликова угодника Божијих, Успење Мајке Божије, у чијем храму се налазимо и на концу празник Словенских просветитеља, ради којих смо се и сабрали данас,...

Отац Максим је надаље позвао све да живимо праштајући једни другима, у љубави као једином начину задобијања Царстава Божијег, јединству које нам је преко потребно а изнад свега у Цркви Божијој, сједињујући се са Господом кроз Његове Бескрвне и Животворне Тајне.

 

После Литургије служен је молебан Светом Кирилу и Методију а затим је у радости Васкрсења Христовог, дочекан Епископ Андреј, под чијим благословом је уследио културни програм у току којег су се представила деца из Руске, Бугарске и Српске Цркве.

Добротом организатора за све присутне припремљена је трпеза љубави.

 

Благодарећи Епископу Андреју и свештеницима у Цириху на срдачном гостопримству, јеромонах Максим Илић

фото галерија

(14 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009