Храмовна слава у Елизабету

У Недељу Мироносица, а на Спомен Светог оца Василија Острошког, 12. маја 2019. године, црква Светог Ђорђа у Елизабету прославила је свој престони празник - храмовну славу.

 

У духу пасхалног славља и радости, Свету Литургију служили су пароси у Елизабету – протојереј-ставрофор Зоран Радовић и протојереј Владислав Радујковић, као и протођакони Милош Ждралић и Јован Аничић.
За певницом су појали храмови појци.

Светој Чаши приступили су многи, а после Заамвоне молитве пререзани су славски колачи свечарима, мећу којима је била и хуманитарна организација ”Срби за Србе”. У име свих чланова у овом делу САД, славски колач принели су господа Вељко Добриловић и Филип Поповић

После Свете Литургије, отац Зоран је произнео празничну беседу, говорећи о Светим женама Мироносицама, њиховој вери и благослову да прве виде Васкрслог Господа. Господ је рекао Мироносицама: ”Идите и јавите ученицима мојим и Петру,..” Ово је посебно битан део Јеванђеља, јер видимо да Господ Петра васпоставља после одрицања.

Прота Зоран беседио је и о Светом оцу Василију, његовом животу, примеру и чудима које свакодневно истичу од његовог кивота. Рекао је да је данас велика литија у Никшићу и да и ми, иако пада киша, можемо бар једном учинити опход у славу Свеца.

Узевши велике, литијске иконе Светог Ђорђа и Светог Василија, учињен је опход око цркве, уз певање тропара.

После Литије, у црквеној сали прерзан је славски колач који су принели овогодишњи кумови, а затим је приређен славски ручак за све присутне.

 

Протођакон Милош Ждралић

фото галерија

(13 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009