ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ
ЕПИСКОП ИСТОЧНОАМЕРИЧКИ
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
 

Најљубљеније нам свештенство и монаштво,синови и кћери,
верна чада Источноамеричке епархије наше најсветије Цркве!
Из очинског срца препуног васкршње радости,
честитамо Вам најсветлији и најрадоснији Празник,
Празник над празницима - Христово Васкрсење из мртвих,
сверадосним и древним хришћанским поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Подигни очи своје Сионе и види около,
јер ти долазе твоја чеда као побожна светила,
са запада, севера, мора и истока,
да у теби благослове Христа у векове.
(Канон Васкрса, 8. песма)

Данас се, најљубљенији, Небо насмешило земљи, огревајући се топлим и животодавним Васкршњим Сунцем, Сунцем које прожима целу творевину животом, животом у изобиљу! И заиста, подигните очи своје и видите наоколо, погледајте око себе и видите како природа устаје из свог зимског сна као из гроба: цвеће цвета, лишће буја, птице цвркућу док се деца радују, певају и свирају, све то као иконична слика Христа који дарује живот из Гроба, чак и онима у гробовима! Уистинуданас, живот избијаиз смрти, и смрт бива покорена Христом, нашим Пасхалним Јагњетом! 

И уистину, пo безвременим речима преподобног Аве Јустина Новог, деца и цвеће ће нас спасити!Јер мирис ове новине живота испуни све радошћу, пошто бивамо обновљени у Христу. Живот живи! Живот влада! Христос Васкрсе, и од нас тражи наша срца, и у нама, Богом-даровану доброту. Где је наша готовост да Га опонашамо и сведочимо Његово Васкрсење? Oвде и свуда, и под свим околностима, данас, сутра и заувек! Јер Христос ваистину Васкрсе!

Гледати Христа значи тражити смерност срца, смерност која је тако снажна, да чак ни Свемоћни Бог није победио смрт без ње. Јер само у онима који су смерна срца, Победник Живота над Смрћу, моћи ће засадити семе спасења. Ипак, срце никада не сме постати хладан камен у коме Син Божји није позван да уђе и прожме je светлошћу Васкрсења. И по речима старозаветног Псалмопојаца Давида, срце скрушено и смерно Бог неће презрети. Јер Му је угодно да се уздигнеСион (Псалам 50.),наш Нови Јерусалим!

Данас се, овде и сада, остварује наше спасење, јер Христос Васкрсе! Сион постаде Сион наших срца, а Нови Јерусалим обећање, печат и жиг нашег спасења, које наставља да избијау нашим животима, као Светли Огањ из Јерусалимског Гроба! Зато, било са запада, севера, истока и мора,растите тамо где сте засађени, узвикују пустињски Оци! Тако ћемо бити благословени, позвани као безазлена деца пред Христа, Владара Царства Небеског (Мт.19,14).И тако ће Он бити благословен у нашим срцима, као што је занавек у Сиону!

Tо је управо нашe свето подобиједа, овде и сада, стојећи пред Васкрслим Христом и Његовом Мајком, којој данас, речима вапијућег Анђела певамо, Радуј се, и опет кажем радуј се, заштитимо сву децу широм света, подједнако и без изузетка ону рођену, и ону нерођену. Увек будимо свесни љубави Сина, пројављену у Његовим преображавајућим речима Његовој Мајци из гроба: Heридај Мене мати, гледајући у гробу Сина, кога си у утроби безсемено зачела; јер ћу васкрснути и прославићу се, и изнећу у слави, непрестано као Бог, оне који Те вером и љубављу величају (Јутрење Велике Суботе, Ирмос 9. песме).

Нека овај Празник над празницима, наш бескрајни извор надахнућа, најљубљенији, буде истински сусрет деце, пролећа и Васкрслог Христа, док благозвучно појемо: Подигни очи своје Сионе и види около, јер ти долазетвојачеда као побожна светила,Ово је наш Васкршњи вапај, молитва и нада, кадаВас очински поздрављамо, победоносним речима и непрестаним Васкршњим ускликом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Дано у Њујорку, о Васкрсу 2019. године. 

ВАШ ИСКРЕНИ МОЛИТВЕНИК ПРЕД ВАСКРСЛИМ ХРИСТОМ,

+ИРИНЕЈ 

ЕПИСКОП ИСТОЧНОАМЕРИЧКИ
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Share This:


CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009