Епископ Иринеј служио Свету Тајну Јелеосвећења у Елизабету

Епископ Иринеј: ’’Кроз јелеосвећење до исцељења људског достојанства’’У Свету и Велику Среду, 24.априла 2019.године, служен је чин Свете Тајне Јелеосвећења у храму Светог Великомученика и Победоносца Георгија у Елизабету.


Светом тајном јелеосвећења началствовао је Епископ Иринеј источноамерички уз саслужење свештеника и ђакона из околних цркава.
Током беседе, Епископ Иринеј је подсетио окупљени народ о пореклу Свете Тајне Јелеосвећења.


Владика Иринеј је казао да је ова служба својеврсно сажето путовање по Светој Земљи. Ради се о свештеној успомени на земни живот Господа Исуса Христа, која се ствара пред очима нашим. Можемо да кажемо да се ради о успомени на дело неизмерног човекољубља Господа Исуса Христа, које је Он свакодневно чинио у сусретима са онима који су тражили исцељење и помоћ.


Владика Иринеј је напоменуо да је симболика уља тесно повезана са институцијом Поста. Позивајући се на јеванђелске речи о Посту, у којима Господ опомиње да сваки онај који жели да пости треба да умије лице и да га намаже уљем, Владика Иринеј је истакао значај уља, повезавши га са лепотом. По Владикиним речима, Господ тражи од нас да наша лица у Посту треба да изгледају уредна и радосна, како подвиг Поста не би изазивао сажаљење код других људи.


Кроз помазивање уљем, напоменуо је Владика Иринеј, ту је и Господ присутан преко милости Његове. А сваки онај који кроз помазивање уљем тражи милост Христову долази и до светости, постајући тиме светлост овоме свету. Преко уља и вина, али и сузама покајницама, истиче Владика Иринеј, долазимо и до васцелог исцељења нашег целокупног бића.

Исцељење, по речима Владике Иринеја, није ништа друго него враћање људског достојанства свакоме човеку.


По беседи народ је пришао да се помаже освећеним уљем.Ђакон Јован Аничић

фото галерија

(10 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009