Врбица и Цвети у Бостону

У поподне Лазареве суботе, а уочи великог празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим - Цвети, 20. априла 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Господин Иринеј служио је празнично вечерње у Саборном Храму Светог Саве у Бостону. 

 

Његовом Преосвештенству саслуживао је протојереј-ставрофор Александар Влајковић - старешина храма, протођакон Милош Ждралић и ђакон Стефан Ђорић. За певницом је одговарао храмовни хор. Празничне стихире појао је господин Срђан Максимовић, докторанд на Универзитету Фордам.

 

Пред почетак вечерњег богослужења учињена је Литија око храма, а током певања тропара Празника освештане су палмове и врбине гранчице, које су деца и народ држала у својим рукама, по угледу на децу и народ из старине и према речима саме моливе освећења гранчица. После кропљења освећеном водом које је присутној деци учинило велику радост, Владика Иринеј је свима честитао Празник Цвети, говорећи деци о значају истог.

 

У црквеној сали је потом приређена вечера за све присутне. После вечере, Преосвећени Владика је учио све присутне како да плету крстове од палмових листића.

 

На сам Празник Цвети, у недељу, 21. априла, 2019. године, Епископ Иринеј служио је празничну архијерејску Литургију. Преосвећеном Владици саслуживали су протојереј-ставрофор Александар Влајковић и Румен Пеловски, парох Бугарске Православне заједнице, протођакон Милош Ждралић и ђакон Стефан Ђорић. Одговарао је храмовни хор. На светој Литургији су учествовали и парохијани бугарске парохије Свете Петке који немају свој храм. 

 

Епископ Иринеј је у својој надахнутој проповеди подсетио на Христову мисију и Његову борбу да човека уведе у живот вечни. Владика је говорио о празнику Цвети и о страдању Христа "који је крварио за нас људе и за наше спасење" и подсетио на значење речи Осана што значи ”спаси и сачувај”, који је колико усклик, толико и јецај. То је некада био војни поклич Израиља. Ипак, врло је лако приметити да Господ над војскама у Свети град Јерусалим не улази на бојном коњу, већ управо на кротком магарцу. Он не улази у град да завлада, већ да служи. 

 

Светој Чаши приступило је мноштво верних, а пред отпуст су освештане палмове и врбине гранчице као и цвеће које су верни донели у храм.

 

По завршетку Свете Литургије, за све присутне приређен је празнични ручак.

фото галерија

(28 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009