Великопосни дечији квиз у цркви Светог Великомученика Димитрија у Акрону

У суботу 6.априла 2019.године, у цркви Светог Великомученика Димитрија у Акрону одржан је први великопосни дечији квиз.

Да ли је Пасха покретан или непокретан празник? Како се зове брдо на којем је Господ разапет? Када је установљена Света Тајна Евхаристије? Коме је посвећена четврта недеља Великог Поста? На сва ова, као и многа друга корисна питања, али и на познавање тактова и стихова васкршњих песама, одговарала су деца са готово такмичарским жаром. Два тима, један против другог. Иза њих публика и родитељи. 

Звонца су имала оба тима. Капитен тима би хитрим потезом руке указивао да жели први тачно да одговори и освоји један од пет могућих поена. Свештеник Алекса Павићевић, парох северног Кантона, одлично се снашао у улози водитеља квиза. Судијску тројку су сачињавали: свештеник Драгaн Гороњић, парох цркве Светог Великомученика Димитрија у Акрону и намесник кливлендски, свештеник Исак Кисин, парох цркве Светог Стевана Дечанског у Колумбусу и госпођа Мирјана Дамљановић из Кливленда. Свештеник Милан Пајић се смешио из прикрајка.

Победу је однео тим цркве Светог Великомученика Димитрија. Били су убедљиви у овом првом великопосном дечјем квизу у нашој Епархији. Као поклон за освојено прво место они су добили по бројаницу. Осим тога, сви учесници квиза су добили лепу диплому на успомену на данашњи догађај. 

Треба додати да је наше дружење имало и уметничко-спортску димензију. Госпођа Мирјана Дамљановић је радила са децом литургијско појање. Лепо је видети њену толику пожртвованост у свим нашим окупљањима и пројектима. Осим тога, деца су бојила округле мале каменчиће са уцртаним крсним знаком.  Одлична идеја за Пост, коју нам је предложила Драгана Црњак, редовни учесник и сарадник на нашим окупљањима. 

Прелепо време је омогућило да имамо и спортске активности. После вечерње службе, коју је служио отац Драган Гороњић, послужена је посна вечера, после које смо децу одвели на куглање. Осмеси на дечјим лицима, као и понека дечја суза при растанку, оправдали су жртву сваког родитеља који је учествовао у великопосном квизу. 

Овом приликом најтоплије благодаримо Његовом Преосвештенству, Епископу источноамеричком Иринеју на благослову и указаном поверењу. Парохијанима цркве Светог Димитрија, на челу са њиховим свештеником Драганом Гороњићем, на гостопримству и одличној организацији. Свим такмичарима из Акрона, Норт Кантона, Колумбуса, Јангстауна и Кливленда на жртви и одвојеном времену. Паметној деци што нас, кроз овакве догађаје, уче вери. А Господу слава и хвала што нас милује у данима Великог Поста. 

Ђакон др Јован Аничић
Одељење за Верску Наставу
Епархије источноамеричке

Photo Gallery

(23 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009