Крстопоклона Недеља у манастиру Светога Марка

Молитвено, тихо и скромно како и доликује манастирском животу, обиљежена је Крстопоклона Недеља у манастиру Светога Марка у Шефилду. 

Наиме, вечерас последњег овогодишњег мартовског дана, иако хладног и у многим деловима Охаја прекривеног снегом, редовно недељно великoпосно богослужење, благословом Епископа Иринеја,  одвело нас је у познати манастир Светога Марка. Препун храм вернога народа означио је почетак богослужења којим је началствовао игуман ове свете обитељи, високопреподобни архимандрит Леонтије (Алавања) уз саслужење девет свештеника и свештеномонаха те протођакона Љубише Митровића. Народ са свих страна Охаја вечерас је испунио храм и показао јединство, оно јединство које је преко потребно целом Православном свету. 

На прозбе свештенослужитеља одговарао је хор Његош. 

О Крсту, његовом значају и улози у животу свакога хришћанина, исцрпно и поучно говорио је јеромонах Нектарије (Тешановић).

Добротом игумана ове свете обитељи и његових сарадника у животу манастира, након богослужења за све присутне припремљена је монашка трпеза љубави, у току које је вечерашњи беседник дао одговоре на питања везана за предавање.

Био је ово уистину благословен дан и прилика верном народу да осете монашки дух живота, манастирско богослужење а изнад свега чују Реч Божију. Манастири су увек и свагда били и остали места молитве, послушности, реда и поретка. Многи оци Цркве казали су да ће у свету настати много нереда и светскога хаоса али да ће манастири сачувати мир и топлоту потребну свакој људској души. Нека би Господ даровао манастиру Светога Марка испуњење речи црквених отаца а посебно топлоту гостопримства за све добронамернике и оне који су жедни Бога, Бога Живога.

" Крсту Твоме поклањамо се Владико и Свето Васкрсење Твоје славимо!"

фото галерија

(8 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009