Епископ Иринеј у Шарлоту

Свети Симеон- родоначелник светородне Династије Немањић заједно са Светим Арсенијем је већ ево скоро двадесет година заштитник ове мале парохије у Северној Каролини, њених парохијана али и свих оних који са вером пребивају у овом граду.
Ове године парохија је имала изузетну част да Литургијским сабрањем предстоји Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Г Г Иринеј. Нашег Епископа дочекали смо у суботу 23 фебруара. Вредно је помена и хвале достојно да је Преосвећени Владика заједно са протођаконом оцем Јованом Аничићем у Шарлот допутовао одмах после редовног годишњег заседања Епархијске Скупштине којом је и започела прослава 800 година од Аутокефалности Српске Цркве.
Светом Литургијом началствовао је Епископ Иринеј уз саслуживање протојереја - ставрофора Теодора Кирисиса, парохијског свештеника протојереја Немање Тешића и протођакона Јована Аничића. Певницу су водили студенти Православног Богослофског факултета Св Сава у Либертивилу, Илиноис уз помоћ парохијана. Кум овогодишњег сабрања била је породица Новаковић.


Епископ се после прочитаног Јеванђеља обратио народу беседом тумачећи надахнуто Јеванђелску причу о Блудном сину- говорећи о неколико аспеката и значења ове теме која нас припрема за Велики Пост, као и о самом Стефану Немањи.По завршетку Литургије уприличена је Трпеза Љубави. Током ових дана испуњених радошћу, парохија је имала част да угости и презентацију о Првом Светском Рату, која је уприличена заслугом протођакона Јована и његових сарадника на пољу едукације и образовања при нашој Епархији.


Током Агапе - имали смо прилику да чујемо лепе песме у извођењу студената Факултета, ђакона Јована али и звуке виолине од Марте Ђорђевић која студира на факултету за уметност у Винстон Салему, Северна Каролина, као и од Максима Хуфанде, нашег малог парохијана. Сестре Тешић су одпевале пар песама посвећених Косову, а затим су деца са фолклора извела пар народних игара.


У наставку заједно са Епископом и фрескописцем Филипом Суботићем погледали смо радове на фрескопису храма које изводи поменути фрескописац а који би требали бити завршени у току месеца априла текуће године.


Неизмерно смо захвални Богу, Светом Симеону, нашем Епископу, кумовима и свим парохијанима на овом дану велике радости и славе Господње, а увек у нади на вечни загрљај и сусрет у Царству Небеском- Царству Оца и Сина и Духа Светога. Амин!

фото галерија

(12 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009