Великопосно Литургијско сабрање у Патерсону

У петак друге недеље Великог поста, Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Иринеј је началствовао Светом литургијом пређеосвећених дарова у цркви Св. Јована Крститеља у Патерсону. Саслуживали су Протојереји-ставрофори Живојин Јаковљевић, парох њујоршки, Mathew Brown, парох цркве Светих Апостола, Saddle Brook, NJ, Aмеричка Православна Црква, локални парох Протојереј Ђокан Мајсторовић, Протођакон Милош Ждралић и Ђакон Larry Sopper. За певницом су тихо и молитвено певали Протојереји-ставрофори Александар Влајковић парох бостонски, Зоран Радовић парох елизабетски и Протођакон Јован Аничић.

Током целе службе, благоухани мирис тамјана се ширио црквом, а пламен свећа воштаница је обасјавао озарена лица верног народа који је у великом броју из различитих православних јурисдикција присуствовао на овој јединственој великопосној служби. Ова Св. Литургија има своје посебности у односу на редовну Св. Литургију, зато су се верни после прочитних паримеја трудили да ускладе своје клечање са свештенством за време појања “Да исправитса...” и читање пропратних стихова.

Када су појци тихим и молитвеним гласом запевали: “Се жертва тајнаја...” свештеници су са страхом и трепетом изашли на велики вход и тако Пређеосвећене дарове пронели кроз свети храм и предали Епископу, који их је побожно поставио на Свети престо. Након Великог входа Епископ је говорио молитвену химну Великог поста: “Господе и Владико...” чинећи дубоке поклоне испред светих дарова, а исто то су чинили свештеници и верни народ у цркви.

Пред крај Свете Литуригје, на ђаконов позив: “Са страхом Божјим…”, верни су тихо и побожно приступали Светој чаши да се сједине са Господом што је главни циљ нашег великопосног подвига и основни смисао Свете Литургије.

На крају свете службе, локални парох прота Ђокан, се захвалио Епископу на посети и благослову, свештенству и вернима који су дошли, и позвао све на трпезу љубави коју су спремиле вредне сестре, патерсонске парохије.

Након вечере, Прота Живојин је одржао предавање, пригодно за великопосно вереме, које су верни са пажњом пратили.

фото галерија

(8 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009