Недеља Православља

У недељу Православља, 4/17. марта 2019. године, Евхаристијским сабрањем верног народа Божјег, началствовао је протојереј-ставрофор Василије Томић, уз саслужење оца Драгана Жарића. Празничном беседом прота Василије се обратио великом броју присутних верника, појашњавајући смисао празновања Недеље Православља. На позив оца Драгана Жарића "са вером и љубављу приступите", светој Чаши и светом Причешћу приступили су скоро сви присутни парохијани који су се припремили, постом и молитвом да се сједине са Богом Живим на спасење и вечни живот . После заамоне молитве, свештеник о. Драган Жарић је пожелео благословен празник свима присутним, а проти Василију Томићу и његовој протиници Гордани Т. захвалио што су својим присуством увеличали празник Недеље Православља. После чега је уследио опход око храма, на ком су ученици веронауке носили иконе, а затим је прочитан и Синодик на Српском и Енглеском језику који се чита у Недељи Православља. По завршеној светој Литургији, послужен је ручак за све присутне које су спремале: попадија Изворинка Жарић, Босиљка Милановић, Анђелка, Јована и Ратка Радовановић.Живели на многа љета!

ЛИТИЈА У НЕДЕЉУ ПРАВОСЛАВЉА

Тропар Недеље Православља (Глас 2.)

Клањамо се пречистоме лику Твоме, Благи, молећи опроштај сагрешења наших, Христе Боже, јер си добровољно благоволео да телом узиђеш на Крст, да би оне које си саздао избавио од робовања врагу. Стога Ти благодарно кличемо: радошћу си испунио све, Спаситељ наш, који си дошао да спасеш свет.

Синодик Недеље Православља

Пророци како видеше, апостоли како научише, Црква како је примила, учитељи како су одогматили, васељена како се сагласила, Благодат како је засијала, Истина како се доказала, лаж како је протерана, Премудрост како се смело исказала, Христос како је наградом потврдио, тако мислимо, тако говоримо тако проповедамо: Христа Истинитог Бога нашег, и Његове Светитеље чествујући речима, списима, мислима, жртвама, храмовима, иконама; Њега као Бога и владику поштујући и клањајући се Њему, а њих ради заједничког нам Господа и као Његове верне служитеље, чествујући и одајући им односно поклоњење. Ово је вера Апостола. Ово је вера Отаца. Ово је вера Православних. Ово је вера која утврди васељену.
 
 
 

фото галерија

(10 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009