Изложба панела ''Тамо далеко 1918-2018'' у конзулату Републике Србије у Њујорку

Поводом обележавања стогодишњице завршетка Великог рата, у Генералном конзулату Републике Србије у Њујорку, у четвртак 17.јануара 2019.године, уприличена је визуелно-литерарна изложба панела под симболичним називом ''Тамо далеко 1918-2018''. Изложбу је свечано отворила госпођа Мирјана Живковић, Генерални конзул конзулата Републике Србије у Њујорку. У уводном слову госпођа Живковић се бираним речима захвалила на иницијативи Епархије источноамеричке поводом припремања изложбе панела, која, са благословом Епископа источноамеричког Иринеја, од септембра месеца 2018.године обилази парохије Епархије источноамеричке. Предочивши да је овом догађају претходио низ манифестација, које су се дотицале тематике Првог светског рата, Генерални конзул је напоменуо да се поставком панела окончавају конзуларне свечаности о овом значајном догађају.  

Током изложбе изведен је одговарајући културно-уметнички програм. Глумица Катарина Радивојевић је извела потресан монолог из монодраме ''Милунка Савић'', аутора Весне Станојевић. У самом наставку Александра Денда је, праћена хармоником (свирао Петар Милишић) отпевала изворну народну песму ''Девојка се сунцу противила''. Програм је заокружен родољубивом песмом ''У ранама на бојишту'', омиљеном међу српском војском у Првом светском рату, коју је отпевао протођакон Јован Аничић.

Осим 12 панела, снажан утисак на све присутне је оставила збирка различитог ратног ордења српске војске из периода од краја 19.века и све до Великог рата. Треба споменути и поставку двеју војничких униформи, шлем и украшену официрску сабљу војске краљевине Југославије. Ову фасцинантну колекцију, која се са поносом чува код појединих породица америчких Срба у месту Аликвипи, Пенсилванија, лично је донео и током изложбе поставио јереј Бранислав Голић, парох при цркви Светог Пророка Илије у Аликвипи. Осим тога, добротом породице Јована Д. Бошковића из Бостона, сви присутни су имали прилику да виде оригинални примерак Албанске споменице. Како се могло прочитати, овај документ је уручен 1921.године Јовану Бошковићу (деди Јована Д. Бошковића) од стране престолонаследника принца Александра IКарађорђевића, а у знак сећања на повлачење српске војске преко Албаније у зиму 1915/1916. године.

На молбу Генералног конзула, Епископ Иринеј источноамерички је затворио изложбу, који је подсетио све присутне да је изложба панела припремљена у спомен Великог рата. Владика Иринеј је истакао његову величину у сваком смислу и изнео интересантан детаљ да је изложба панела ''Тамо далеко 1918-2018'' симболично започела своје путешествије широм Америке на дан пробоја Солунског фронта. Кроз ову симболику указано је дубоко поштовање жртви српског војника, спомен страдању српског народа, као и величаније његовим надљудским напорима у ослобођењу отаџбине од непријатеља. Епископ Иринеј је сумирао активности српске Цркве у Америци о јубилеју у Вашингтону 28.јула 2018.године, указавши окупљенима на стогодишњу успомену од подизања српске заставе над Белом Кућом, што представља јединствен моменат у историји односа Сједињених Америчких Држава и Републике Србије.

Одељење за Верску Наставу Епархије источноамеричке користи ову прилику да се најсрдачније захвали госпођи Мирјани Живковић, Генералном конзулу Републике Србије у Њујорку као и свим њеним блиским сарадницима на помоћи око припремања изложбе панела у просторијама конзулата Републике Србије. Одељење за Верску Наставу изражава велику захвалност Његовом Преосвештенству Епископу источноамеричком г. Иринеју на свесрдној подршци поводом овог величанственог догађаја за српску заједницу у дијаспори.

Photo Gallery

(20 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009