Изложба панела – „Тамо Далеко:1918-2018“

У недељу Богоотаца, 13. јануара 2019. године, у храму Светог Елефтерија у Њујорку била је приказана изложба панела – „ТАМО ДАЛЕКО: 1918-2018“. Пројекат поводом овог јубилеја је урађен под покровитељством Епископа источноамеричког г. Иринеја, Канцеларије за верску наставу Епархије источноамеричке и непрофитне организације „Арт ексчејнџ“ из Вашингтона, у сарадњи са „Удружењем за неговање традиције и културе ваљевског краја“ и агенције „Типон“ из Београда. 

Дан у храму Светог Елефтерија је започео са Божанственом Литургијом којом је началствовао протојереј Алекса Мићић, уз саслуживање протођакона Јована Аничића. Литургији је присуствовао и велики број парохијана који су се усрдно молили. Пред Свето Причешће, протa Алекса и протођакон Јован обратили су се верном народу беседама које су се темељиле на тумачењу текста из прочитаног Апостола и Јеванђеља.

Након Свете Литургије, парохијанима српске заједнице у Њујорку је приказано дванаест панела који су израђени поводом стогодишњице од пробоја Солунског фронта који је уједно био почетак ослобођења Србије и Црне Горе од окупације. Панели су садржајно богати са много занимљивим и значајним информацијама које за сврху имају да представе борбу српског народа за слободу. Битно је додати да су се на приказаним сликама могле приметити и две велике и свете личности, свети владика Николај Велимировић и преподобни отац Јустин Ћелијски који је као млади војник учествовао у Великом рату.  

Утисак верног народа поводом ове изложбе је био веома позитиван. Присутан свет је био одушевљен приказаним и могло се уочити да су их изложени панели подстакли да и они сами говоре о причама из Великог рата које су им пренели њихови сродници. Многи су се сликали поред панела, уједно купивши „Мале новине“ и друге књиге (које су издате поводом стогодишњег јубилеја), како би их сачували као успомену на овај догађај и запамтили храброст и племенитост њихових прадедова, који су прошли кроз велика страдања зарад слободе. Због тога, само са таквим његовањем наше историје и кроз овакве изложбе и друге активности, српски народ ће бити у прилици да очува свест о себи и препозна жртву својих предака.

У Њујорку, 13. јануара 2019. године                                                                                     
Ђорђе Томић, студент теологије

Share This:


image
Search

Serbian Orthodox Diocese of Eastern America
65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804