Стефандан саборно прослављен у Охају

На празник Светог Првомученика и Архиђакона Стефана, 9. јануара 2019. године, с благословом Епископа источноамеричког Г. Иринеја, у храму Светог великомученика Димитрија у Акрону, Охајо, служена је Саборна Божанствена Литургија. Литургијом је началствовао преподобни јеромонах Нектарије (Тешановић), а саслуживали су: високопречасни протопрезвитер-ставрофор Ђорђе Милеуснић, високопреподобни протосинђел Сава (Медаковић), преподобни јеромонах Максим (Илић) и пречасни презвитер Сергије Чаботар (Руска Православна Црква), у молитвеном присуству пречасног протонамесника Драгана Гороњића.

У току свете Литургије, јеромонах Максим је благословио и освештао славска знамења. По отпусту, празничном беседом свима се обратио јеромонах Нектарије, који је и сам славио породичну крсну славу тог дана.

На иницијативу архијерејског намесника кливлендског, пречасног протонамесника Драгана Гороњића, поводом прославе дана Републике Српске, отворена је нова страница помеснога летописа. Наиме, установивши да постоје сви потребни услови да се под видом манифестације обележи овај догађај, отац Драган је изашао са идејом да се и у овој благословеној земљи Господњој прослави дан Републике Српске, и то не само у спомен њених оснивача, него и као стално подсећање многих парохијана, да иако су далеко од матице, Црква Божја је ту да се увек брине о њима, и да све чини да њена деца буду духовно збринута.

Чињеница је да су многи Срби, зарад сопствене егзистенције, одлучили да свој живот наставе у Сједињењим Америчким Државама, у земљи која гарантује слободу вере а и сваку другу слободу. Република Српска је једна од земаља из које су емигрирали али не и заборавили своје корене, родбину, родно место, а нарочито не своје страдале сроднике и пријатеље.

С тим у вези, у црквеној трпезарији парохије Светог великомученика Димитрија у Акрону, приређена је трпеза љубави у току које је присутнима приказан документарни филм о формирању државе Републике Српске. Том приликом, отац Драган је истакао да се идеја о овом виду сабрања јавила као израз пастирског старања за духовни просперитет чланова хришћанске заједнице који живе на овом континенту, а који су у отаџбини оставили гробове својих најмилијих.

Photo Gallery

(12 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009