Дјетињци 23.12.2018

Благословом Његовог Преосвештенства,Епископа Источноамеричког Господина г.Иринеја, у храму Светог Великомученика Димитрија, у Ферлону, у 30 недјељу по Духовима, 23.12.2018. обиљежен је породични празник Дјетињци.

Дјетињци,Материце и Оци су празници који доприносе да се дјеца и родитељи боље разумију, поштују и уважавају што је основ здраве и чврсте породице.

Најприје, сам чин везивања означава чврсту везу између родитеља и дјеце као и између самих супружника.

Затим представља мир, слогу и поштовање свих чланова породице, као и међусобно помагање и ослањање једних на друге у добру и у злу.
После свете Литургије, коју је служио протонамјесник Драган Гороњић, планиран је цјелодневни програм посвећен дјеци.

Ђаци Недјељне и Српске школе припремили су програм посвећен овом породичном празнику.

Свечана сала била је испуњена многобројним гостима, међу којима је највише било родитеља, пријатеља ове парохије и велики број вјерника.

Под вођством учитељице Недјељне  Српске школе Љиљане Игњатовић, која је прво упознала родитеље и госте са симболиком празника, ученици су отворили програм духовном пјесмом “Говори Господе” чије је стихове написао свети владика Николај Велимировић.

Након извођења пјесме, ђаци најстарије групе Недељне школе храма светог Димитрија рецитовали су пјесме посвећене празнику: Дјетињци, Љубав кад је цјела, У срцу те Боже Чувам, Оци, Пјесма Крсту....

Дивни мушки и женски гласови наше омладине испунили су црквену салу и дали посебан свечани тон овом породичном празнику. Послије рецитација ђаци свих узрасних група испјевали су 135. Псалам Славите Господа и тако миром и љепотом гласа укасили подијум свечане сале.

Средња узрасна група припремила је неколико рецитација о српској слави, о великом српском реформатору Вуку Караџићу, Цркви и вјери.

Послије извођења рецитација, сестре Анастасија и Катарина Гороњић отпјевале су дивну пјесму "Анђели пјевају" у складу са празничним расположењем и духовном радошћу у чекању најрадоснијег хришћанског празника Божића.

На крају програма сви ђаци су пјевали Светом Николи „О кто кто Николаја служит”  дозивајући Светог Николу да им подјели поклоне.

Свети Никола се одазвао позиву и нашим вриједним ђацима подијелио пакетиће. Свети Никола није заборавио ни оне који су на било који начин помогли у припреми ове приредбе па је тако подијелио поклоне свим учитељицама, свим парохијанима који су увијек стајали на располагању Цркви у организацији и припреми свих свечаности и приредби.

Отац Драган Гороњић заокружио је дјечији програм обрачајући се присутнима и захваљујући свим гостима на подршци. Као и увијек досад, у свом обраћању није заборавио никог од парохијана који су утицали на реализовање овог изузетно важног и свечаног догађаја.

Топлим ријечима захвалио је првенствено подитељима који су безгранично вјеровали у рад школе и повјерили своју дјецу да буду дио програма и едукације који спроводе Недељна и Српска школа.

По затварању приредбе био је планиран дводневни програм за дјецу-Зимски камп, који је укључивао многе активности. Дјеца су присуствовала Богослужењима,предавањима, учествовала у разним друштвеним играма,припреми колача, украса и орнамената у црквеној кухињи (са госпођом Наталијом Пенко), осликавању ликовних радова посвећених рођењу Богомладенца Исуса Христа, гледању едукативних филмова са тематиком и обиљежјима Божића. Вече је било употпуњено одласком у оближњу куглану гдје су ђаци показали знање у куглању и забавили се у дружењу.

По повратку у Цркву дјеца су преноћила у припремљеном кампу за њих и тако затвотили први дан Зимског кампа организованог у оквиру храма Светог Димитрија под покровитељством оца Драгана Гороњића и ипођакона Михајла Пенко.

Током овог дводневног дружења размијењена су искуства, учвршћена дјечија пријатељства, потврђена лојалност и оданост међу другарима, ђацима Недјељне и Српске школе.

Овај празник посвећен дјеци био је одлична прилика да се подијели знање о Православној традицији и обићајима, који се само истицањем и причањем нашим најмлађима може сачувати и оплеменити.

Текст: професор Љиљана Игњатовић

Photo Gallery

(20 images)


Share This:< PreviousNext >

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009