„БОГ ЈЕ ДОБАР!“

„БОГ ЈЕ ДОБАР!“ - ТРИ ГОДИНЕ ОД УПОКОЈЕЊА ИГУМАНИЈЕ АНЕ (РАДЕТИЋ)

Ове 2018. године, навршава се три године од упокојења незаборавне игуманије манастира Нова Марча, мати Ане. Њена жртва и љубав према манастиру Марчи, осликала се у суботу 8. децембра ове године када је у манастиру у чију се изградњу и сама узидала, Свету Архијерејску Литургију, а поводом три године од њеног упокојења служио Епископ источноамерички Господин Иринеј, свештеноархимандрит марчанске обитељи.

Епископу - који је рођен у Кливленду и који је цели живот познавао игуманију, саслуживали су: архимандрит Леонтије, протојереји-ставрофори др Ремус Грама (Румунска Црква), Џон (Америчка Црква), Константин (Грчка Црква), протосинђел Сава, протојереј Милан Пајић, протонамесник Драган Гороњић, јеромонах Нектарије те протођакон Милош Ждралић и ђакон Жељко Јуришић. Молитвено су присуствовали јеромонах Максим и ђакон Матеј (Руска Црква).

Пред сами почетак Литургије у степен чтеца а потом у чин ипођакона рукопроизведен је достојни г. Предраг Лемајић, коме је Епископ упутио честитке али и духовне поуке око будућег служења Цркви.

По прочитаном Јеванђељу поучном беседом о Јеванђелском зачалу али и о животу игуманије Ане говорио је, као и увек, упечатљиво и живим језиком, Епископ Иринеј. Он се осврнуо на речи патријарха Павла:„ Будимо људи!" и рекао да као што ће Патријарх остати упамћен по њима, тако ће мати Ана остати запамћена на целом Америчком континенту а и широм Православља по реченици: ”Бог је добар.” Епископ се осврнуо и на значење Празника Ваведења Пресвете Богородице и поменуо њену мајчинску љубав, умиљење (στοργή). Овом љубављу била је изобилно благословена и мати Ана, која је волела сву своју духовну децу.

После Заамвоне молитве служен је помен мати Ани, а њен гроб преливен вином.

По отпусту, сав сабрани народ, прешао је у трпезарију, како би са својим Епископом и оцем поделио трпезу љубави у знак сећања на игуманију. Евоциране су успомене на подизање манастира Марче, улоге игуманије Ане, њене љубави према свима а нарочито деци, до њеног овоземаљског растанка. Господ Свезналац и Добропромислитељ није оставио Марчу без домаћина који воли свакога, него напротив, тамо где је стала љубав мати Ане, наставила је очинска љубав и доброта Епископа Иринеја, игумана ове обитељи. О томе сведочи присуство свештеника из готово свих помесних Цркава на Светој Литургији.

Слава Богу на свему, а мати Ани, вечан помен и Царство Небеско! Бог је добар!

Photo Gallery

(14 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009