"Путовање кроз звуке Србије" у Карнеги холу

Уметници из Србије који живе и раде у Њујорку, заједно са неколико страних гостију, љубитеља мелодија са Балкана, повели су публику у славном Карнеги Холу на "Путовање кроз звуке Србије". Концерт под тим називом одржан је у понедељак увече, а публика је добила прилику да види извођења композиција насталих, како организатори кажу, у распону од чак 700 година - од црквене и изворне музике до џеза. Концерт је, уз подршку Министарства спољних послова Србије, организовала пијанисткиња Јасна Поповић.

Српски пијанисти, бубњари, гитаристи и други уметници на бини Карнеги Хола заједно са колегама саразличитих континената, љубитељима ритма и мелодија из Србије ... Женски вокални ансамбл Росе у којем је само једна чланица - Александра Денда из Србије и осталепотичу из Хрватске, Индије, Италије и САД ... Протођакон Јован Аничић ... Заједно са публиком на путу кроз звуке Србије.

"Изненађена сам што је концерт биобрзораспродат." Атмосфера у сали је била тако пријатна, лепа и топла да је нама као извођачимабилозадовољство да наступамо. Реакције послеконцерта су биле предивне и сада добијам поруке са разних страна, честитке ", испричала је за Глас Америке Јасна Поповић.

Публика у сали је била мешовита и, како каже џез уметница Алма Мићић - типично њујоршка.

"Било је пуно људи санашег поднебља, али то су људи који прате Њујоршкамузичкадешавања - они су такође Њујоршкамузичка публика, нису ексклузивно ове или оне националности, то су људи на нашим мејлинглистама, који редовно долазе на наше концерте, прате музичка дешавања из класичне музике, џеза и светске музике. Пуно људи је дошло и купило карте чак неколико месеци унапред јер су били изузетно заинтересовани за ову врсту приказивања српске музике наврло јединствен начин. "

Разноврсни програм одговара различитим интересима и укусима.

"Ја мислим да је било за свакога било по нешто. Није било искључиво, неко више воли џез, неко традиционалну, неко класичну, за сваког је било понешто. Јако атрактивне су биле Росе ја бих рекла и то је било нешто несвакидашње за њујоршку публику и наравно свештеник. Ја сам разговарала са људима из Карнеги Хола и никада нису имали свештеника на бини ", наводи Јасна Поповић.

На бини су били истакнути српски бубњар Марко Ђорђевић, професор на музичкомколеџуБеркли заједно са колегама - басистом Петром Крстајићем и пијанистом Џастином Салисберијем, специјалнагошћаоперскапевачица, Кетрин Вајт, која је у пратњи познатог пијанисте Ђорђа Нешића извела композицију "Дубровачки трубадур". Био је ту и џез гитариста Рале Мићић заједно са специјалним гостом, чувеним шпанским фламенко џез пијанистом Абе Рабадеом, са којим је радио на заједничком пројекту инспирисаном галицијском и српском музиком. Уз комплетан еклектички репертоар, вече је било иприлика да се представе неки нови аранжмани.

"За мене је било посебно зато што сам ималамало шашаву идеју да обрадим песму која се зове" Само желим да знам ", хит из 90-их који сам отпевалакад сам била клинка у Београду и данассе пушта у Београду, направила сам аранжман са мојим мужем, гитаристом Ралетом Мићићем и Абеом Рабадом и акустично смо извели "Само желим да знам" у Карнеги Холу ", каже Алма Мићић.

Одржавање концерта подржали су Министарство спољних послова Србије и Генерални конзулат у Њујорку,а допринели су муи бројни волонтери. Организација је трајала месецима. После свега ... осећај задовољства. 

"Наравно увек имате сумње пред концертом а посебно са тако специфичним програмом никада не знате како ће публика реаговати, хоће ли их вољети или неће, тако да је за мене било јако лично све и када сам видио како је публика одлично одговорила природно да ми је пријало и да сам била срећна. Наравно да ми много значе овај програм јер сам ја желела успјети и успела је на крају ", закључила је у разговору за Глас Америке Јасна Поповић.

Преузето са: https://www.glasamerike.net/a/putovanje-kroz-zvuke-srbije-u-karnegi-holu/4588515.html

Photo courtesy of Nikola Stojkovic
Artilce - Хелена Ђорђевић, 26.септембар

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009