СЛАВА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА У АКРОНУ
Твоје рођење, Богородице дјево,објави радост целој Васељени, јер из тебе засија Сунце правде,Христос Бог наш, који разрушивши прародитељску клетву даде благослов, а уништивши смрт, дарова нам Живот вечни.
 
Величанствена прослава празника Рођења Богомајке, какав он сам и јесте по свом значају за људски род, ове 2018.године, у храму Светога Великомученика Димитрија у Акрону, уистину је имала карактер саборности. Поводом Крсне славе Кола српских сестара храма Св.Димитрија, у Недељу 17.по Духовима, служена је Света Литургија у поменутом храму. Свету Литургију служио је настојатељ храма, протонамјесник Драган Гороњић, архијерејски намјесник кливлендски, уз саслужење јеромонаха Максима Илића, духовника манастира Нова Марча те ђакона Жељка Јуришића, из храма Светога Архангела Михаила у Акрону. Плаве свештеничке одежде , као и једнообразни плави стихари десетак дјечака у олтару посебно су допринијели колорној симболици Богородичног празника.
 
По прочитаном Јеванђељу свима се обратио јеромонах Максим, говорећи о нашој непрестаној потреби идења за Господом, ишчекивања Његове помоћи у вјежбаној смирености и присутном стрпљењу. „ Његова помоћ је неизоставна, уколико умијемо да чекамо“ -додао је бесједник. „Своје молитве за све нас, своју дјецу, у мјестима Господњег живота на земљи, данас узноси и видно одустни, наш отац и Архипастир, Епископ Иринеј,... осјетимо да је духовно са нама и да нас његови благослови и мољења охрабрују и снаже,...“ -закључио је отац Максим. Саборност се нарочито показала у причешћу великог броја вјерника а изнад свега дјеце. У присуству око сто и педесет вјерника сабраних на Св.Литургији, свештеници су након заамовне молитве одслужили помен свим досадашњим упокојеним чланицама КСС, а затим обавили чин благосиљања славских знамења.
 
По подијељеној нафори сви су прешли у потпуно уређену, новим намјештајем, салу, гдје је одржан свечани банкет. У току трпезе  се придружио велики број вјерника других парохија а посебно чланица КСС других храмова. Заједничарење су употпунили  и протосинђел Сава, те протонамјесници Алекса Павичевић  и Бошко Стојановић. Током банкета све присутне је поздравио и домаћин, отац Драган. Он се захвалио свима који помажу живот ове заједнице те активно учествују у њему, нарочито похваливши рад КСС , којима је честитао празник и Крсну славу. Домаћин је искористио прилику  да све присутне позове и на прославу храмовне славе у новембру, изразивши велику радост да ће истој присуствовати и Литургијски предводити домаћин свих наших храмова и манастира , вољени нам отац и Епископ Иринеј. „Одсуство Епископа Иринеја на данашњем празнику изазива осјећај недостајања али нас храбри да је наш духовни отац сада у Јерусалиму и да нам шаље благослове свете Земље. Заиста, у срцима и душама свих нас осјети се та велика љубав и старање нашег оца и Епископа“ - додао је он. Такође, радост банкета и самог празника употпуњена је наступом фолклорне групе коју је за ову прилику припремио ипођакон Михајло Пенко.
 
Усистину ово бјеше благословен дан!
 
Пресвета Богородице спаси нас!
 
Јеромонах Максим Илић

Photo Gallery

(8 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009