Почетак школе и нови парох у Клирвотеру

У недељу, 2. септембра, у цркви Светог Георгија у Клирватеру, служена је Света архијерејска Литургија са молебаном за почетак нове школске године. Школска година у држави Флориди почиње средином месеца августа.

Свету Литургију и молебан за ученике, њихове наставнике и родитеље служио је Његово Преосвештенство, Епископ источноамерички Господин Иринеј уз саслужење протојереја-ставрофора Јована Тодоровића, јереја Саше Ђурђевића, надлежног пароха - протојереја Милана Јовановића и протођакона Милоша Ждралића. Присутни су били и протојереј-ставрофор Милан Стојановић и Петар Тутко, који је водио хор.

Призиву Светог Духа, молитви за стицање знања и умножавање љубави присуствовала су деца школског и предшколског узраста са родитељима и наставницима. 
Срећан и благословен почетак школске године пожелео им је Владика Иринеј. Бираним и сликовитим речима Епископ се обратио деци и родитељима тумачећи параболу из Светог Јеванђеља по Матеју о свадби царевог сина. Свети Владика Николај нас упућује да пратимо редослед речи: беше човек цар. Зашто је било потребно Христу да нагласи у причи да је он човек и цар? Одговор на ово добијамо од Патријарха Павла који је говорио и понављао: "Будимо људи!" Јер, ако знамо шта значи бити човек, онда и схватамо шта значи бити цар, бити слуга, бити свештеник, бити верник. Човек на првом месту мора бити човек, а онај који је цар схватиће да мора бити слуга и служитељ. А слуга и служитељ ће схватити да ко је на последњем месту, може бити први. Ако то човек није открио у своме срцу онда не може ни схватити Христове речи.

Деца су са усхићењем и великом пажњом слушала речи свог духовног оца, Владике Иринеја, који им је са великом љубављу тумачио Свето Јеванђеље.
Смисао призива Светог Духа на децу и њихове наставнике јесте у томе да се деци приближи  Христос; да школе, облагодаћене Духом Светим, образовале ђаке у праве, истинске, Божије људе. У томе је велика одговорност родитеља, наставника а и свештеника, да децу усмеравају на тај пут. 
Црква се моли да Свети Дух буде свуда присутан у породицама, у школама, на улицама, на сваком месту творевине Божије.

Владика је благословио и постављење оца Милана Јовановића за надлежног пароха при храму Светог Георгија, предавши му у руке Свето Јеванђеље, како би, као што је то и досада чинио, проповедао реч Божију. Епископ је похвалио и протиницу Жељку Јовановић за њено лепо појање тропара и кондака, а затим је и проти Петру и протиници Соњи честитао педесету годишњицу брака и свештеничке службе пожелевши им да дочекају и 75-огодишњицу. Отпевано је многољествије за проту Милана и проту Петра, а онда је снимљена и заједничка фотографија са децом и свим присутним верницима. 
Парохија Светог Георгија је, као и увек, приредила свечани ручак за све.

Протојереј Милан Јовановић

Photo Gallery

(10 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009