ПРИЗРЕН У АМЕРИЦИ

У недељу, 19. августа, на дан Св. Преображења Господњег, млади богослови, призренске богословије са својим професором Дејаном Ристићем су гостовали у патерсонској парохији. Заједно са црквеним хором у препуном храму су певали на Св. Литургији. Присутни су били одушевљени византијским напевом који су богослови веома професионално певали.

Након Св. Литургије у црквеној сали су одржали концерт песама са Косова и Метохије, пропраћени бурним аплаузом од преко 100 присутних. Поред певања гости су нам говорили о животу и раду богословије, јединог српског места у Призрену, јер у Призрену нема Срба. Упркос животу у таквом окружењу ови млади момци су пуни позитивне  енергије, љубави и радости, која како рекокше само од Бога долази. У програму је учествовао говорећи своје стихове о Косову и Метохији, песник Др. Милутин Србљак који је родом из Пећи.

Домаћини су госте прошетали по граду Њујорку, потом су обишли грчки манастир Покрова Богородице у Поконос планинама и манастир и богословску школу Св. Тихона. Након поклоњења моштима Св. владике Николаја и других америчких светитеља обишли су манастирско гробље и гроб протојереја Александра Шмеман, еминентног теолога.

Последњег дана свога боравка посетили су епрхијски центар и Епископа источноамеричког Иринеја, који их је срдачно примио, показао им центар и разговарали су о тешком стању наше цркве и народа на Косову и Метохији. Након посете Епископу Иринеју гости су отпутовали у Лос Анђелес где ће бити гости западноамеричке епархије и Епископа Максима.

Photo Gallery

(12 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009