Свечани Банкет у Вашингтону

У суботу, 28. јула 2018. године, у чувеном вашингтонском Националном новинарском Клубу (National Press Club), приређен је свечани банкет поводом прославе Стогодишњице од како се српска застава вијорила над Белом Кућом.
 
Високи гости на овој изузетној вечери били су: Његово Преосвештенство, Епископ источноамерички Господини Иринеј, Њ. Е. Госпођа Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске, Њ. Е. Господин Игор Црнадак, Министар Војске Босне и Херцеговине, Њ. Е. Ђерђ Матковић, Амбасадор Републике Србије у САД, часни Господин Боб Мекјуан (Bob McEwen), бивши конгресмен из Охаја, часни Господин Бранко Терзић, председник Одбора за организацију Стогодишњице, бивши савезни функционер владе САД и директор великих компанија и Високопречасни протојереј-ставрофор Јосиф Рахал (Joseph Rahal) свештеник цркве Светог Ђорђа Антиохијске Архиепископије у Вашингтону, као представник Митрополита антихоијске Архиепископије у Северној Америци, Његовог Високопреосвештенства Господина Јосифа.
 
Свечани програм водили су Зоран Буцало и Татјана Рајић. По уласку високих званица, Певачко друштво ”ЛИРА” под вођством диригентице - протинице Јелене Вранић, појало је најпре Молитву Господњу - Оче наш, а затим су интониране државне химне САД, Републике Србије и Републике Српске. Госте је на почетку вечере поздравио часни Господин Бранко Терзић, најављујући одмах обраћање Госпође Жељке Цвијановић и Господина Игора Црнадака.
 
Министар Војни Босне и Херцеговине, као и Премијер Републике Српске, упутили су гостима веома охрабрујуће речи на крају ове несвакидашње прославе. Протеклих пет дана, колико је у Вашингтону трајала Прослава, учинили су да српски народ, српска историја и будуће потребе буду далеко видљивији у престоници најмоћније државе света, него што је то случај у обичним околностима. Поновљене су још једном речи које су изречене много пута у току трајања Прославе, да је српски народ са обе стране Дрине - народ племените историје, савезник САД у два светска рата и партнер у будућности. Жеља свих је да се дани славних дипломатских односа два народа од пре сто година - понове.
 
Током вечере, у музичком делу програма наступали су: Гудачки квартет Школе за музичке таленте из Ћуприје, пијанисткиња Ања Радиновић, Певачко друштво ”ЛИРА”, као и познати српски телевизијски глумац и редитељ Радош Бајић, рецитујући песму ”Осветница”.
 
После вечере, гостима се обратио Њ. Е. господин Ђерђ Матковић, који се, између осталог, захвалио господину Тајлеру Спарксу из Вашингтона, дугогодишњи официр за везу (Senior Serbian Desk Officer) испред Министарства спољних Послова САД (State Department), за његове велике заслуге и искрено поштовање према Србима и Србији.
 
Главни говорник свечаног банкета био је часни Господин Боб Мекјуан, (Bob McEwan), бивши конгресмен из Охаја. У овој јединственој прилици, господин Мекјуан је емотивно и смело говорио из хришћанске перспективе, веома често цитирајући Св. Владику Николаја, о Србима као верним савезницима САД и њиховим несебичним жртвама у току Првог и Другог светског рата.
 
Затварајући свечани програм, у веома надахнутом и упечатљивом обраћању, Владика Иринеј такође цитирајући беседу “Старо и ново благо” Св. Владике Николаја, истакао његове мисли о томе како сваки мудри домаћин износи једнако из своје ризнице старо и ново благо. Надовезајући се на то, Владика је завршио свој говор мишљу да „ми који прослављамо овај историјски догађај, и сами улазимо у историју и постајемо део историје“, нагласивши тиме надвременски карактер овог јубилеја.
 
Певачко друштво ”ЛИРА”, заједно са свима присутнима запевало је песму ”Тамо далеко” - својеврсну и вечну химну српских ратника, њихових потомака и читавог српског народа који се сећа и поштује своје славне претке и историју.
 
На самом крају програма, госпођа Светлана Рогић, најавила је путујућу Изложбу под именом ”Тамо далеко”, која приказује моменте из Великог рата и која ће уз Божију помоћ, у току ове и следеће године, обићи све веће градове и парохије на Источној обали.

Photo Gallery

(16 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009