Илиндан у Манастиру Марча

У четвртак, 02. августа 2018. године, Спомен Светог славног пророка Илије свечано је прослављен у Манастиру Нова Марча.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство, Епископ источноамерички Господин Иринеј а саслуживали су високопреподобни архимандрит Леонтије (Алавања), настојатељ манастира Светог Марка у Шефилду, јеромонаси Максим (Илић) и Нектарије (Тешановић), као и протођакон Милош Ждралић. У олтару су прислуживали ипођакони Момир Тојагић и Милан Дамљановић, а одговарао је манастирски хор под управом господина Николе Ресановића.

У својој омилији, Епископ Иринеј је рекао да је Илија био велики пророк, способан за велика дела, али да је као и сви ми, упадао у малодушје. Кад су Ахав и Језавеља дигли жртвенике туђим боговима - тзв. ”висине”, Илија долази к њима и упозорава их да ће у земљи бити глади и жеђи. Они истрајавају у свом безумљу и Илија одлази у пећину близу потока Кедрона и тамо остаје док је било воде. Затим одлази жени удовици у Сарепту, где Господ умножава брашно и уље. Ипак, дешава се нешто што опробава Илијину веру, а то је смрт удовичиног сина, кога Пророк враћа у живот.

На Кармилској гори је пре жртве спаљене свише, учинио нешто невероватно: излио је силну воду на припремљену жртву, воду која је после три и по године била невероватно драгоцена. Када се показао прави Бог у Израиљу - Јахве, Илија узима оштар мач и убија Баалове жречеве. Како схватити овакву сурову причу? Управо као знак крајње послушности Богу.

Кад Језавеља жели освету због смрти ових лажних свештеника, Илија бежи, уморан, исцрпљен и потрошен, али га Господ опет храни и опоравља, како би пророковао у Израиљу. То је поука за све нас, рекао је Владика. Господ види кад смо уморни, али нас Он и опоравља и одмара, као некада Илију.

После Свете литургије, за свештенство и госте приређен је свечани ручак.

Photo Gallery

(9 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009