Пријем и свечани концерт у Вашингтону

Поводом сто година Прокламације председника Вудроа Вилсона, Представништво Републике Српске у Америци заједно са Комитетом за обележавање Стогодишњице, приредило је у Карнегијевом Институту за науку у Вашингтону пријем пријатељства у част овог јубилеја и председнице Владе Републике Српске, Жељке Цвијановић.

На пријему су присуствовали Његово Преосвештенство, Епископ источноамерички Господин Иринеј, Његово Преосвештенство, Епископ западноамерички Господин Максим, свештеници и монаси са читаве Источне обале, гости из Републике Српске, Србије, из других делова САД, као и некадашњи и садашњи амерички званичници.

Први светски рат и подршка Америке Србији не значи да се та подршка није односила на сав српски народ, укључујући и онај са друге стране Дрине, истакле су званице из Српске али и Америке. Председница Владе Српске, Жељка Цвијановић, захвалила се посебно Српској православној цркви што је учествовала у очувању идентитета Срба у дијаспори, али и помагала Српску у тешким тренуцима.

Америка је превелика да би за њу Република Српска могла да буде у великој мери видљива, али у Вашингтону, тврди шеф Представништва Републике Српске у Америци, Обрад Кесић, за Српску се итекако зна.

Бивши конгресмен, Боб Мекјуван, подсетио је у свом обраћању на речи америчког председника Вудроа Вилсона, након завршетка Првог светског рата, истичући да је, како каже, сећање за један народ најважније.

Како ће изгледати однос Америке и српског народа не зависи само великих подвига из прошлости, истакнуто је на скупу, него и од комуникације и стварања нових односа у будућности.

После свечаног пријема, уприличен је и сјајан концерт на ком су, после поздрава које је у име СНФ-а пренео господине Џон Буфалини, спектакуларан музички таленат показале чланице гудачког квартета Школе за музичке таленте из Ћуприје, али и чланови Српског певачког друштва ”ЛИРА”. Чланови Друштва су се овом приликом из сабрали из читаве Америке, како би под диригентском палицом протинице Јелене Вранић, отпевали чувене родољубиве песме: ”Хајд’ Јунаци”, ”Креће се лађа француска”, ”Тамо далеко” и ”Ово је Србија”.

Познати телевизијски глумац и редитељ Радош Бајић, произнео је стихове о Србији песника Танасија Младеновића, а затим се обратио присутнима емотивним говором, величајући славу српског рода и способност Србина да тријумфује упркос свим тешкоћама.

Опште одушевљење, признање и аплауз побрао је господин Тајлер Спаркс из Вашингтона, дугогодишњи официр за везу (Senior Serbian Desk Officer) испред Министарства спољних Послова САД (State Department), коме је за све заслуге и велику љубав према Србима уручен Орден Светог Себастијана првог степена, који додељује Епископски Савет СПЦ у Америци. Орден је у име Савета доделио Епископ Иринеј, захваљујући Господину Спарксу за све.

У завршној беседи, Епископ Иринеј захвалио се свима: организаторима, уваженим гостима, уметницима, свештенству, волонтерима, призивајући на све благослов и евоцирајући сећања на наше славне јунаке, на њихове патње и Голготу, али и песму, игру, васкрсење. Дух Нашег рода је снажан и то је препознао читав свет пре сто година, и у славу и помоћ божију, препознаће то опет.

Photo Gallery

(9 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009