Монах Арсеније Јовановић у посети Епархији источноамеричкој

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког господина Иринеја, канцеларија за верску наставу Епархије источноамеричке је у госте позвала монаха Арсенија (Јовановића), настојатеља манастира Рибница Епархије ваљевске СПЦ.

Током боравка у Епархији источноамеричкој (јун 7-25) монах Арсеније је одржао 12 предавања и био је главни предавач на православној омладинској конференцији која се одржала у манастиру Светог Марка у Lorain (OH).

Монах Арсеније је одржао предавања у следећим црквама: 10.јун црква Светог Елефтериоса у Њујорку, 11.јун црква Светог Претече и Крститеља Јована у Патерсону (New Jersey), 13.јун црква Светог Апостола и Јеванђелисте Луке у Вашинтону (D.C), 14.јун црква Светих Апостола Петра и Павла у Атланти (Georgia), 16.јун у преподневним часовима у цркви Светог Саве српског у Сент Питерсбургу (Florida), 16.јун у вечерњим часовима у цркви Свете Петке у Орланду (Florida), 17.јун у цркви Светог Ђорђа у Клирвотеру (Florida), 21. и 22.јун у манастиру Светог Апостола Марка у Лорејну (Ohio), 22.јун црква Светог Саве у Кливленду, 23.јун саборна црква Светог Саве у Кливленду, 24.јун црква Светог Димитрија у Акрону (Ohio).

Парохије које су се надале да ће имати прилику да чују предавања Арсенија нису криле своју жал када им је саопштено да не постоји реална могућност да их посети и окрепи својим речима. Обећали смо да ће приликом следећег доласка баш они имати предност како би им се проповедала Реч Божја (Дела Ап.13, 46).

Како то бива са нашим благочестивим народом, чије се гостопримство назире при првом погледу, монах Арсеније је дочекиван као брат, отац, пријатељ.. Није скривао своју радост, нарочито што се ради о његовом првом доласку у Америку након 25 година откад се вратио у Србију и замонашио у манастиру Високи Дечани.  Истакао је да је радостан што је имао прилику да види како наша Црква у дијаспори живи и како се бори у овим временима. Монах Арсеније је био пријатно изненађен лепотом наших цркава.

Предавања су била јако лепо посећена, доста младог света је дошло да се окрепи и чује како да живи честит и богоугодан живот. Понекад провокативан али истовремено и дубок није оставио равнодушном није душу. Прелазећи из места у место, из државе у државу, из града у град проповедало се Јеванђеље дато очевима (Дела Ап.13, 32). Много је миља преваљено у кратком временском року. Сведок сам да је монах Арсеније и у моментима крајњих физичких напора и свакодневних припремања за предавања и дијалог са нашим свештенством и народом остао радостан и миран.

Овом приликом изражавамо благодарност нашем надлежном Архијереју господину Иринеју што је монаха Арсенија позвао у госте, Епархији ваљевској на датом благослову за долазак монаха Арсенија у наше крајеве, свештенству и монаштву наше Богом спасаване Епархије источноамеричке на свесрдној подршци и свему народу на доласку на предавања. Благодаримо најискреније монаху Арсенију што се није двоумио и што нас је обрадовао својим доласком.  Изнад свега, слава и благодарност Богу за сва добра којима нас милује.

Протођакон др Јован Аничић
Референт за верску наставу Епархије источноамеричке СПЦ

Photo Gallery

(81 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009