Предавање монаха Арсенијa Јовановића у Њујорку

Благословом Његовог Преосвештенства епископа источноамеричког г. Иринеја, у недељу 10. јуна 2018.године у сали цркве светог Елефтериоса, монах Арсеније (Јовановић), настојатељ манастира Рибница код Ваљева, одржао је предавање на тему: Православље: Стара решења за савремене проблеме.

Срдачно поздрављен од свештеника др Живојина Јаковљевића, старешине храма Светог Саве у Њујорку, монах Арсеније је говорио о смислу православне вере за живот савременог човека. Препричавши своја горка младалачка лутања док је живео у Њујорку, отворено је поделио и детаље о преображају његовог бића у сусрету са Богом. Његово предавање је могуће доживети као аутентично исповедање, које у многоме подсећа на Августинове Исповести. Међу присутнима је било доста младог света, којима је близак стил којим се обраћа монах Арсеније.

''Сусрет са Њујорком, након пуних 25 година, је био праћен емоцијама'', казао је монах Арсеније у уводном обраћању. ''Ја сам један део свог живота оставио у овом граду, и он ће заувек бити део мене. Затреперило је моје биће када сам прошао знаним улицама овог истовремено шармантног и опасног града''

Његово излагање не оставља равнодушним ниједну душу. Ко је имао прилику да чита делове Житија Светих, може да препозна људско стремљење према Богу док се бори са својим гресима. У тој агонији и у моментима када се занемари духовни живот и дође до прекида односа са Богом, напомиње Арсеније, долази до неизбежног лутања. Монах Арсеније нас је подсетио на добре капацитете људског бића када препозна Бога за Творца, Господа, Брата...и оне погубне када одбија тог истог Бога и не жели заједницу са Њим, постајући роб својих уживања.

''Живот у Њујорку је био све, само не пристојан и богоугодан'', каже монах Арсеније. Присутнима говори о свом животу као грешном и суицидном, а своје тадашње душевно стање описује као егзистенцијално усамљено. За њега је то на неки начин био предокушај пакла. А пакао живота окусили су многи његови паметни и лепи пријатељи. Монах Арсеније наставља и говори о моменту када се је био заљубио у Бога, препознавши заблуду и схвативши да је само кроз веру и литургијски живот могуће доћи себи.

Духовна борба је непрестана. Јасно је изражена у годинама младалачких сазревања и трагања. У добу када се постављају егзистенцијална питања: ко сам ја, који је смисао овог живота, како проживети овај живот?

Ова питања су саговорник сваког човека током његовог живота, чији се одговори, како примећује монах Арсеније, налазе у Јеванђељу и у Цркви Христовој. Из тог разлога, ова предавања су од нарочите користи младим људима. Они на ненаметљив начин показују потребу за аутентичним животом, тражећи неосуђивање за грехе и преступе. Монах Арсеније је то окусио и представља магнет за све њих. Из тог разлога његова предавања су вредна пажње.

Овом приликом најсрдачније позивамо све наше парохијане да се одазову у што већем броју и у својим црквама чују предавања монаха Арсенија.

Монах Арсеније ће бити главни говорник на конференцији за средњошколце у манастиру Св. Марка од 20-24.јуна (Lorain, OH), организоване од стране наше српске цркве у Америци. Током боравка у Америци одржаће више предавања дуж Епархије источноамеричке СПЦ.

Протођакон др Јован Аничић

Photo Gallery

(12 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009