ПОСЕТА МОНАХА СОФРОНИЈА

Након гостовања и презентација о животу Срба и Српске цркве на Косову и Метохији у Грчкој православној цркви, Руској заграничној цркви и Америчкој православној цркви, монах Софроније је са радошћу дочекан у у недељу, 29. априла 2018. године, у Српској православној цркви Св. Јована Крститеља у Патерсону, Њу Џерси.

Монах Софроније је пореклом Американац, рођен је поред града Seattle, WA, и васпитан у протестантској англиканској заједници. У седамнаестој години је примио православље, а касније и монашки постриг и постао сабрат православног манастира Св. Јована Шангајског у граду Manton, CA. По Божијем промислу, игуман овог манастира шаље монаха Софронија у Србију да научи српски језик, јер се у манастиру говорило на више православних језика осим Српског.

По доласку у Србију, земљу о којој се не чује пуно доброг у Америци, млад монах је видео и доживео нешто сасвим друго. Обишао је српске светиње, увидео српско страдање и осетио широко српско православно срце пуно љубави и гостопримства. Одмах је спознао да је Србија од Бога предодређена за њега.

Није он отишао у велике и чувене манастире у Србији, који су такође били отворени за њега. На позив монаха, Илариона, који је сада игуман манастира Драганац, дошао је да посети Косово и Метохију, ту српску свету и напаћену земљу и њене светиње. Отац Софроније каже да је на Косову доживео велику радост и обновљење душе, осећао се као да познаје ове људе одувек и као да су они његова породица. По завршетку посете није могао да се отме утисцима и доживљајем из манастира, те је стално размишљао о тој посети и туговао што више никад те људе неће срести.

Обилазио је и друге манастире по Србији и на крају стигао на Свету Гору, али никако није престао да мисли о Косову и сваког дана му је жеља била све већа да се тамо врати. Напокон, његове молитве је Господ услишио и са Свете Горе се вратио на Косово, поново у манастир Драганац, задужбину св. Кнеза Лазара, где са малим братством подиже овај православни светионик и окупља локалне Србе, напуштене и уплашене, даје им наду да не посустану, већ да уз Божију помоћ и помоћ православних косовских светиња истрају у својим страдањима.

Данас четири године након доласка на Косово, монах Софроније каже: „Кроз страдања на Косову, Бог ми је открио највећу љубав и радост у мом животу, и мени је велика част да тамо живим и да научим од сабраће, као и локалног становништва који много страда, али има радост, има наду”.

Док је држао презенацију на чистом српском језику у парохијској сали, присутни су помно слушали и пратили његово излагање, које је говорио са пуно усхићења. Причао нам је о животу сабраће манстира, о животу локланих Срба, о сусретима са локалним Албанцима, о сусретима са локалном влашћу и разна друга искуства, често врло тешка и тужна. Рекао је да су Срби који се окупљају на свете службе, а нарочито недељне Св. Литургије у манастиру уплашени и да утеху и спас налазе у молитви и манастиру.

Послушање оца Софронија у манастиру је кухиња. Он је научио да пече манастирски хлеб и да кува српске ђаконије. Необично је радостан што поред сабраће манастира његову храну једу локални Срби као и други путници намерници.

Он такође води интернет страницу, преко које врши мисију и шири информације о манстиру и српкој заједници око манстира. Такође преко интернета се продају крстићи, иконе и друге црквене ствари, које монаси праве. Отац Софроније све поручене ствари шаље по целом свету без напалте поштарине. Пошто говори неколико језика он прима манастирске госте, и пердставља манстир пред страним војним и цивилним властима.

Више о манастиру Драганац на интернет порталу:www.draganacmonastery.com или www.facebook.com/manastirdraganac

Photo Gallery

(5 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009