Храмовна слава у Јангстауну

Празник силаска Светога Духа на апостоле – Рођендан Цркве Христове, свечано је прослављен на парохији у Јангстауну чији је историјски храм који је освештао сам Светитељ Мардарије – просветитељ Срба у Америци, посвећен овоме Празнику.

Као што је на тај дан Христос сабрао своје апостоле и послао Утешитеља – Духа Светога, тако су се народ и свештенство обе парохије у Јангстауну, сабрале око свога духовног оца и Архијереја – Његовог Преосвештенства, Епископа источноамеричког Господина Иринеја, да у Светој Литургији доживе предокус Царства небескога.

Владику Иринеја су пред црквом дочекала деца, која су, попут јерусалимске деце некада пред Христом, бацала цвеће испред свога Владике. Епископу су на архијерејској Литургији саслуживали протосинђел Сава (Медаковић), протонамесник Бошко Стојановић и протођакон Милош Ждралић. Одговарао је храмовни хор.

После заамвоне молитве, учињен је троструки опход око храма током ког је владика Иринеј узнео молитве за верни народ, најсветијег Патријарха, за храм и град у ком парохија борави, као и за све оне који су својим трудом у овдашњим парохијама уписали у диптих вечно живих у Царству Божијем.

По литији, у цркви је пререзан славски колач, који су припремили кумови овогодишње славе – господин Миодраг Анђелковић са својом породицом. Госпођа Ники Мартин примила је четвртину колача као кума за следећу годину.

Славски ручак употпуњен је дечијим фолклорним програмом новообновљене фолклорне групе Авала.

После ручка, под председавањем свога Епископа, одбори обе црквено-школске општине у Јангстауну одржали су први заједнички састанак на коме су поставили темеље поновног уједињења у једну парохију, са надом да ће се у блиској будућности велико Име нерздељиве Тројице славити у парохији без подела.

Photo Gallery

(20 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009