Велики Петак у Саборној Цркви Светог Саве

За ово доба године, необично прохладно и просњежно вријеме, није утицало на парохијане Саборне Црве Светог Саве у Парми. На овај најтужнији дан за хришћанство, када је на Голготи распет Исус Христос, у великом броју, у тишини, судјеловали су у молитвама, саосјећајући са страдањем.

Почевши са јутарњим Богослужењем, Царским Часовима, гдје се читају дјелови Јеванђеља о догађајима у данима страдања, јединство у молитви вјерног народа наставило се у предвеченим сатима са Вечерњим Богослужењем и изношењем плаштанице, а непосредно послије док су се парохијани поклањали Христовом Гробу, повечерјем.  У седам сати увече наставили смо са са Јутрењем Велике Суботе. Дивни звуци појања и читања Статија дотакли су срце сваког од присутних, што је још више утицало да се народ у потпуности посвети молитви. При крају јутрења, пратећи свог свештеника и остале који су носили плаштаницу, дјечаке који су помагали у олтару, парохијани су носећи упаљене свијеће учествовали у опходу око цркве који представља сахрану Христову. Након трећег опхода, улазили су поново у цркву пролазећи испод плаштанице.

Ово јутрење Велике Суботе имало је посебну љепоту јер због тога што Благовијести падају на Велику Суботу, Служба се састојала од Сахране Христове и најаве Његовог Рођења. Одушевљење свих присутних, појачану љубав према својој вјери и још већу топлину у срцима, изазвала су дјеца која су остала до ситних јутарњих сати да чувају Христов Гроб. Дјечаци обучени у стихаре, мирно су наизмјенично чували Христов Гроб док је група дјечака и дјевојчица читала Псалтир, незаобилазни дио молитвеног правила и Богослужења. Црква је била отворена за све вјернике па су је посјетили многи људи из дугих парохија. Након поклањања пред Гробом, одлазили су под дивним утисцима видјевши дјечја срца предана молитви. Послије седам ипо сати у цркви, не само да се дјеца нису жалила на умор, него су молила да остану што дуже. Слава Господу на овом дару!

Photo Gallery

(6 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009