ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ
ЕПИСКОП ИСТОЧНОАМЕРИЧКИ
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
 

Најљубљеније нам свештенство и монаштво,синови и кћери,
верна чада Источноамеричке епархије наше најсветије Цркве!
Из очинског срца препуног васкршње радости,
честитамо Вам најсветлији и најрадоснији Празник,
Празник над празницима - Христово Васкрсење из мртвих,
сверадосним и древним хришћанским поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
РАДОСТ ДОНЕСЕ – ТУГУ ОДНЕСЕ!

Радујте се свагда у Господу; опет велим радујте се!
Ваша благост нека буде позната свима људима:Господ је близу. ..
И мир Божји, који превазилази сваки ум,
сачуваће срца ваша и мисли ваше у Христу Исусу.
(Филип. 4,4-5,7)

И заиста, најљубљенији, радујте се свагда у Господу, јер живот поново царује и смрт више не господари! Христос васкрсе и тугу однесе!Христос – Живот и Васкрсење, Живот и Извор наших животâ, близу је. Животом Својим, хита нам у сусрет!А сусрет са Њим јесте сусрет са Извором, са Оним који превазилази сваки разбор и људско умовање, са Оним који чувасрца ваша и мисли ваше у Себи, са Оним Којим све бива испуњено светлошћу Васкрса и Божјим даром живота!

Онај који данас Васкрсе из мртвих, утврди у Себи нераскидиву заједницу Божанске љубави и истине! Тако и ми, попут Свете Марије Магдалине, првог сведока Живог Христа, данас бивамо позвани да превазиђемо сами себе, да постанемо сведоци умирања својих слабости и весници васкрсења свог хришћанског достојанства! Јер у себичности лежи грех, и она је далеко и изван оквира Божанске заједнице љубави. Зато нас, најљубљенији, Господ данас и позива да се не удаљавамо од те заједнице. Данас нас, Васкрсли и Живи Христос, позива на радост живота и светост непорочног живљења, у вечну заједницу љубави са свима онима који пате и тугују!

Стога, љубљени, као оне дивне жене мироносице, брзо похитајмо у сусрет другима, јер Господ Васкрсе и мирисом све испуни,надахнуте беху речи савременог светогорског стараца Василиоса иверонског, који наставља: Оно што је потребнојесте смелост, храброст вере. То су доживеле жене мироносице. Шта су учинити моглеса изобилном љубављу према своме Учитељу? Узеше миро да помажу Учитеља, који беше умро. И исход беше тај да окусише миро Васкрсења – носиле сумиро које надјâчасмрт.

А анђео им рече: Господ васкрсе; идите реците ученицима и Петру.И изишавши побегоше од гроба, јер их ухвати страх и трепет, ником ништа не казаше, јер се бојаху(Мк. 16,6-8). Старац затим тумачи:Рећида никоме ништа не казаше, значи да су свима рекли све. Казати да их ухвати страх и трепет, значи да ни на било који начин не хтедоше одати лажни утисак о ономе што видеше и доживеше. Јер онај ко прихвати овај доживљај Васкрсења не говори, а опет пак, кроз Његов мук и речи Његове, непрестано казује.

Ниједан човек појединачно, нити било која заједница у целини,неможе постојати без сопственог утврђења у Христовој Личности. Она је животу даровала смисао, нови путоказ, и нову вертикалу. Она је за човека нова димензија живљења и бескрајни хоризонт спасења. Речи су Његове путоказ и правац у овоме и у ономе свету. Јер Он победи смрт и отвори нам капију незалазног дана! Једино у Њему и у Његовој заједници љубави може човек да открије своју сопствену личност и пронађе смисао свог живота. Јер преко Њега, који је Личност и заједница, мирисом се све испуни!  

Тога ради, радујте се свагда у Господу; опет велим, радујте се! И поново,кличући из свег срца: Господ је близу,очински и сверадосно Вас поздрављамо, победоносним речима и неућутним ускршњим кликом: 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Дано у Њујорку, о Васкрсу 2018. године. 

ВАШ ИСКРЕНИ МОЛИТВЕНИК ПРЕД ВАСКРСЛИМ ХРИСТОМ,

ИРИНЕЈ 

ЕПИСКОП ИСТОЧНОАМЕРИЧКИ
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009