Врбица и Цвети у Бостону

Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј служио је Вечерње на Лазареву суботу, а 1. априла, на празник уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим - Цвети, Свету Архијерејску Литургију у Саборном Храму Светог Саве у Бостону. Пре Вечерње на Врбицу ђакон Јован Аничић је одржао образовно забавни семинар за младе под називом: У сусрет Васкрсу. На почетку Вечерњег богослужења одржана је Литија око храма а на крају после освећења врбице Владика се обратио првенствено деци, говорећи им о значају празника и како могу да науче да читају икону, објашњавајући им детаље са празничне иконе Уласка Христовог у Јерусалим. После богослужења уследила је трпеза љубави.

Преосвећеном Владици су саслуживали Протојереј Ставрофор Александар Влајковић, Протојереј Ставрофор Румен Пеловски, Протођакон Милош Ждралић и ђакон Јован Аничић. Поред  многобројних штечева у олтару су помагали Милован Јовановић, епархијски секретар, као и студенти Академије Св. Владимира Ђорђе и Стефан.

Преосвећени је у својој надахнутој проповеди подсетио на Христову мисију и његову борбу да човека уведе у живот вечни. Владика је говорио и о празнику Цвети, али и о страдању Христа "који је крварио за нас људе и за наше спасење". Владика нас је подсетио и на значење речи Осана што значи Спаси и сачувај. (Целу беседу можете послушати на доњем линку).

Мноштво народа се причестило на Светој Литургији којој су присуствовали и парохијани бугарске парохије Свете Петке који немају свој храм. После свечаног ручка Владика се још једном обратио вернима говорећи им о току обнове Саборног храма Светог Саве у Њујорку. Владика је говорио о многим детаљима и очекивањима да се ове године храм стави под кров. Многи су били дирнути причом о проналаску две драгоцености у рушевинама храма, што је равно чуду.Једно је проналазак нетакнуте иконе Пресвете Богородице а друго проналазак Светих моштију које су биле уграђене у Свети престо приликом освећења храма. Цео приход од празничног банкета намењен је обнови Храма у Њујорку. Верни народ није крио одушевљење  које је било резултат посете Владике Иринеја да зеједнички прослави Цвети у Бостону.

Photo Gallery

(24 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009