Мошти Светих Новомученика Пребиловачких и Доњохерцеговачких у Орланду

Дочек моштију Светих Новомученика Пребиловачких и Доњохерцеговачких, свечано је прослављено у цркви Свете Петке у Орланду, на Крстопоклону Недјељу. Благословом Епископа захумско-херцеговачког и приморског, Г. Григорија, парох метковски крстоносни презвитер Борис Чоловић их је донио нашој Цркви Божијој у Орланду, да остану ту и да буду символ смрти и Васкрсења у вијекове вијекова. 

Његово Преосвештенство Епископ источноамерички, Г. Иринеј је стигао у суботу увече, на вечерње богослужење, након чега је изнио мошти новомученика на цјеливање. Говорио је током вечери више пута о овим дивним мученицима и о њиховом страшном страдању. Њихово страдање је било равно мученичким страдањима првих хришћана.

Након погрома и бацања у јаме широм Херцеговине, наступио је период у коме су јаме безданице у које су били бачени, бетониране, без икакве могућности да се сахране у своје гробове. Преко четрдесет година су чекали на опијело и хришћанску сахрану, а када су коначно дочекали и сахрањени у крипти храма Васкрсења Христовог у селу Пребиловци, дошао је нови рат и поновно страдање.

Овог пута потомци њихових џелата и кољача, су поставили експлозив у крипту и запалили оно што је сакупљено након отварања јама. Мермерна костурница и мошти мученика су се стопиле у једну цјелину и постале темељ новог храма који је изграђен на истом мјесту. Храм је изграђен по угледу на храм Васкрсења Христовог у Јерусалиму и, као и онај у Јерусалиму, свједочи да је жив Бог и да су живи ови дивни угодници Божји, за које је наш Владика Иринеј рекао како су два пута убијани. Међутим, као и наш Првосвештеник Свети Сава, чије су мошти спаљене на Врачару, од сличних злочинаца, његова слава је само тиме увећана и данас се слави у цијелом свијету. Ко је могао и помислити да ће у овај дивни дан Крстопоклоне недеље, у заједници окупљеној око храма Свете Петке у Орланду, обрети и мошти Пребиловачких мученика.

Нека би нам Господ дао да се окупљамо и у будућности у Орланду, молећи се пред моштима ових светих богоугодника.

Photo Gallery

(18 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009