Упокојио се протојереј-ставрофoр Стеван Степанов

Угледни протојереј-ставрофор Стеван Степанов упокојио се 24. фебруара 2018. године у свом дому у Медини, Охајо, у 77. години живота.

Прота Стеван је завршио Богословију и Богословски факултету у Београду. Једно време је био катедрални ђакон у Новом Саду. Прота Стеван је рођен 25. маја 1940. године у Госпођинцима од почивших Марка и Евице, рођ. Дејановић. Са својом супругом Аном провео је 55 година у браку, а за собом је оставио супругу, ћерку Ивану и зета Антонија Тејлора, сина Марка и снају Ину, и четири унучића, Алекандра, Димитрија, Романа и Стевана.

Прота Стеван је провео 41 годину као активни парох  при  цркви Светог пророка Илије у Аликвипи, са које се повукао у мировину као парох који је најдуже овде делао. Каже се да црква Светог Илије за њега није била само прва и једина парохија, него да је то била његова породица, која је живела у миру и слози. За оца Стевана пастирствовање при овој цркви није био посао, било је то дело љубави. Његова љубав према Богу и Његовој Цркви, љубав према парохијској цркви и љубав према богослужењу учинили су да је кроз његов олтар прошло неколико десетина чтечева, а преданост парохијанима била је безусловна.

У уторак, 27. фебруара 2018. године, у цркви Светог Илије у Аликвипи одслужено је опело, а сутрадан и архијерејска Литургија пређеосвећених дарова, после које је тело поч. њеног пароха обнешено око цркве. Сахрана је обављена у парохијском гробљу при овој цркви.

Од покојника су се дирљивим речима опростили Преосвећени Епископ источноамерички Иринеј и протојереј-ставрофор др Милош Весин, у присуству 30 свештенослужитеља, који су допутовали из Чикага, Детроита , Флориде, Њујорка, Бостона, Филаделфије, као и локални пароси из ближе околине Пенсилваније и Охаја.

На опелу су певали хор „Цар Лазар“ и локални хор.

Д. Б.

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009