Светоcавска Прослава У Кливланду

Дивно славско јутро у Саборној Цркви Светог Саве у Парми, уљепшала су многобројна дјеца обучена у народне ношње која су уз своје родитеље, дједове, баке, присуствовала Светој Архијерејској Литургији коју је служио Његово Преосвештенство епископ источноамерички Иринеј, уз саслужење парохијског свештеника протојереја Драгослава Косића и протођакона Милоша Ждралића. Ову већ божанствену литургију, још љепшом су чинили гласови Српског Пјевачког Друштва Његош, а дјејчји хор је давао свему осјећај анђеоског присуства.

У својој бесједи, Његово Преосвештенство, епископ наш Иринеј, осврнуо се на прочитано покајничко јеванђеље, на гордост фарисеја и скромност и страхопоштовање цариника учивши нас и указујући нам да је покајање кључ оних правих врата која воде у царство небеско. Епископ Иринеј срдачно је честитао парохијанима Славу, првог српског архиепископа, светитеља и просветитеља Светог Саву пожелевши све најбоље и рекавши “Господ је доделио нашем српском народу једног предивног анђела, Светог Саву, који крвари сваки пут када се ми огрешимо.” Поменуо је и ријечи Светог Владике Николаја који је говорио да се Свети Сава моли за свој српски народ. Осврнуо се и на одлазак Растка-Светог Саве на Свету Гору и на његовог оца Стефана Немању-Светог Симеона, на паљење моштију на Врачару од стране Синан Паше и на непоколебљиви и неуништиви светосавски дух у нашем народу. Своју бесједу, епископ Иринеј је завршио рекавши да је Свети Сава свесрпска слава, заштитник, помоћ, нада и наша капија у небеско царство.

Раздрагана дјечица, уз кумове, Рената, Јеку, Бисерку и Рената млађег Миклеуш, су похрлила да присуствују и судјелују у сјечењу и окретању славског колача. Обрадовали су се кад им је епископ Иринеј подјелио украсе којима је славски колач био украшен. По старом српском обичају, кумства за сљедећу годину се прихватила парохијанка Драгана Мајсторовић са својим ћеркама Василијом Кохут и Јеленом Себастијан.

После литургије, светосавска прослава наставила се ручком у свечано уређеној пуној црквеној сали. Прослави су се придружили и протонамјесник Драган Гороњић, архијерејски намјесник кливлендски из Цркве Светог Димитрија у Акрону, јереј Синиша Хрвачевић из Цркве Светог Георгија у Лорејну и сестра Анастасија из Манастира Марче. Посље ручка, одржан је програм у славу и част Светог Саве, састављен од разних тачака: хора, солистичког и групног пјевања, рецитовања и фолклора. Дјеца су поносно показала свој уложени труд, а испраћена су аплаузима и похвалом свих присутних и Његовог Преосвештенства владике Иринеја. Од срца хвала дјеци, учитељима, родитељима, водитељу, сестрама у кухињи, свој послузи, нашим драгим гостима и свима који су уљепшали овај дан и доприњели да овако лијепо прославимо нашу црквену славу.

Photo Gallery

(21 images)


Media links

St. Sava Parma - Facebook Albums

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009