Светосавска Академија у Вашингтону

Благословом Његовог Преосвештенства г. Иринеја, Епископа источноамеричког, у суботу, 27. јануара 2018. године, српска заједница у главном граду Сједињених Америчких Држава се окупила да свечано прослави свог оца и просветитеља Светог Саву српског.

После Вечерње службе, прослава је почела благосиљањем славског колача у присуству представника дипломатског кора, званичника савезне државе Мериленд, свих образовних организација, културних друштава и великог броја окупљених парохијана и пријатеља Српске православне цркве Светог Луке.

Свечану Академију у част Св. Саве водио је часни г. Бранко Терзић, ађутант Престолонаследника Србије и члан Крунског већа. Академија је отпочела Химном Св. Сави коју су заједно отпевали сви учесници програма, под диригнетским вођством попадије Јелене Вранић. Уследили су поздравни говори надлежног свештеника, јереја др Василија Вранића и Његове Екселенције г. Ђерђа Матковића, амбасадора Републике Србије, који свесрдно подржава сва верска и културна дешавања српских заједница широм Америке. Г. Обрад Кесић, представник Републике Српске у Вашингтону, кратко али веома садржајно је говорио о значају просветитељског и државничког рада Светог Саве.

Посебну част цркви Св. Луке и српској заједници у Вашингтону учинио је часни г. Лери Хоган, гувернер државе Мериленд, који је све присутне поздравио писмом. У име гувернера поздрав је уручио г. Луис Борунда, заменик државног секретара.

Част да произнесе светосавску беседу припала је проф. др Љубици Д. Поповић, дугогодишњој професорки историје уметности на Вандербилт Универзитету. У свом свечаном слову, проф. Поповић је на изузетно занимљив начин представила живот и стваралачки рад Светог Саве. Показавши дијапозитиве важних локација из живота светитеља, писаних докумената који су настали његовим директним настојањем и фресака које су настале још за време његовог живота, проф. Поповић је премостила јаз од 800 година који нас одваја од нашег духовног оца и просветитеља и приближила га његовим чадима која обитавају далеко од српске земље.

У наставку програма свој рад је представила Српска школа „Никола Тесла“ при цркви Св. Луке. Млађа група ученика је одрецитовала песму „Путевима Светог Саве“ аутора Моше Одаловића, а старија група је извела драматизaцију живота Светог Саве аутора Недељка Попадића. Захвалност за успешан рад школе дугујемо координаторима Радмили Божић, Марији Еремић и Снежани Ђокић, као и свим учитељима.

Новоосновани дечији хор при цркви Св. Луке представио се песмама Св. Владике Николаја „Христос дође међу нас“ и о. Назарија „Holy Saint Sava, Light in the Darkness”.

Као и сваке године, најмлађи парохијани представили су се пригодним декламацијама, а дечија фолколрна група извела је сплет игара из Србије.

Посебна нам је част што су у програму учествовали афирмисана пијанисткиња г-ђа Милица Секулић и Камерни ансамбл „Србијана“, под вођством проф. др Сање Грујић-Влајнић. Г-ђа Секулић је извела избор клавирских композиција српских аутора Корнелија Станковића и Вере Миланковић, док се камерни ансамбл „Србијана“ представио избором српских патриотских и народних песама.

Свечани део програма је завршен обраћањем г. Марка Рашевића, председника Поверенства Цркве Светог Луке, после чега је уследило вече дружења и весеља.

Настојањем и очинском бригом Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког г. Иринеја, српска заједница у Вашингтону постаје све активнија. Број присутних на Светосавској Академији превазишао је сва очекивања. Прослава је протекла у духу заједништва и слоге, те благодаримо Богу на милости коју нам је указао заступништвом Светог Саве и са оптимизмом гледамо у будућност кличући с’ љубављу Светитељу Сави.

Photo Gallery

(27 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009