Заседање Епископског и Централног Савета

У дан када се слави новопросијавши Светитељ наше Цркве, Преподобни Севастијан Џексонски, у Либертивилу близу Чикага састали су се епископи Српске Православне Цркве са Америчког континента, Преосвећена Господа домаћин Епископ новограчаничко-средњезападноамерики  Г. Лонгин, Епископ канадски Г. Митрофан, Епископ западноамерички Г. Максим, Епископ источноамерички Г. Иринеј  и као заменик Митрополита црногорско-приморског и мјестобљутитеља Епархије јужноцентралноамеричке Г. Амфилохија био је присутан Епископ диоклијски Г. Кирило . После вечерње службе, акатиста и молитве пред кивотом новопросијавшег Светитеља наше Цркве Мардарија Либертивилског, епископи су почели редовну седницу Епископског савета за Северну и Јужну Америку.

Око 18 сати прозвучала је уводна молитва и као председавајући сабрања Епископ Лонгин је поздравио све присутне. После чега је почела расправа по тачкама дневног реда, која се протегла до иза поноћи.

Епископ Лонгин је обавестио савет о радовима на реконструкцији зграда у комплексу манастира у Либертивилу у склопу које су урађени уводни радови, а за завршетак ће требати велика новчана средства. Епископ Иринеј је такође известио како теку радови на обнови Саборне цркве Светог Саве у Њујорку (која је недавно изгорела, као што црквена јавност већ зна). Потресно је било чути вест од епископа Иринеја да су чудом Божјим под гомилама рушевина нађен кивот са светим моштима који су се налазили у часној трези Саборне Цркве Светог Саве.

Епископ Митрофан је као декан известио о раду Теолошког факултета Св. Сава у Либертивилу и савет је усвојио буџет ове високошколске установе.

На заседању је било говора и о низу значајних јубилеја за СПЦ, као што је прослава 800 година аутокефалије наше Цркве и у том смислу је епископ Максим је предложио да се почну припреме за ту прославу што је савет усвојио. Такође  је позвао да се помогне рад новооснованог Института  Светог Мардарија и Севастијана који је постао важан у образовању нашег свештенства и верника у Америци. Владика Максим је иницирао и разговор на тему реорганизације СПЦ у Америци и указао потребу да се савет активно укључи својим предлозима у изради решења која ће бити унета у нови Устав СПЦ који је у изради. Усвојен је предлог да се размишља о арондацији наших епархија у Северној Америци уз евентуало припремање терена за стварање две нове епархије. Епископ Максим је такође говорио о потреби публиковања монографије о историји наше Цркве у Северној и Јужној Америци.

Усвојени су предлози Епископа Иринеја да наша Црква у Aмерици организује прославу 100 година завршетка Првог светског рата а такође да се активније укључи у рад Хелсиншког Одбора  при Конгресу САД.

Епископ Кирило је у име Митрополита Амфилохија захвалио Савету на досадашњој финансијској и другој помоћи при устројству наше Цркве у Јужној и Централној Америци и умолио Савет да ту помоћ повећа. Савет је усвојио ту иницијативу имајући у виду то да у својој мисији Црква већ има видљивог напретка у односу на затечено стање од 2011. године када је и основана нова епархија Буеносаиреска јужноцентралноамеричка наше Цркве.

После разматрања низа других питања савет је завршио своје овогодишње заседање.

 
1. и 2. децембра у Саборној цркви Васкресења Господњег у Чикагу настављено активно разматрање многих битних питања у вези црквеног живота на Америчком континенту.

Заседао је Централни Црквени савет у којем поред поменутих Епископа учествују и свештенство и истакнути чланови различитих Епархија наше Цркве, као и стручњаци из разних области права и економије. Главни задатак Централног савета је свакако разматрање економских питања и усвајање буџета наше Цркве у Америци. Председавао је Епископ Лонгин а седницу је водио Епископ Иринеј. На почетку седнице Епископ Лонгин је, као председник Централног савета, у уводном обраћању указао на витална питања црквеног живота данас, у времену великих духовних и егзистенцијалних изазова, с једне стране, и великих могућности за мисију Цркве и духовну обнову народа, са друге стране.

Разматрана су питања од значаја за живот Цркве, попут животног и групног осигурања некретнине, као и свештенства и пензионог плана. Савет је усвојио извјештаје различитих одбора и похвалио њихов рад.

Епархија новограчаничка и средњезападноамеричка СПЦ

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009