ЂУРЂИЦ У МИДЛАНДУ, ПЕНСИЛВАНИЈА

У недељу, 19-тог Октобра, Године Господње 2017-те, верни народ парохије мидландске, прославио је своју храмовну славу Обновљење Храма светог великомученика Георгија, и уједно 68 година од када ова прелепа црква краси западни део Пенсилваније, на самој граници са државом Охајо.

Велику духовна радост увеличана је првом званичном посетом Његовог Преосвештенства Епископа источно-америчког Г.Г. Иринеја ( Добријевића ) овој парохији.

Прослава је започета Светом Литургијом, којом је началствовао Епископ Иринеј. Саслуживали су парох мидландски протојереј Дејан В. Бараћ и протођакон Милош Ждралић.

Богослужење је својим појањем сабраном народу украсио хор Др Лаза Костић који већ 71 годину учествује на службама при храму у Мидланду и на свим сабрањима и црквеним прославама широм Америке.

Кумови овогодишње славе били су Џим и Синтија Ковачевић, дугогодишњи чланови ове заједнице,  са члановима своје породице, пријатељима и кумовима.

Част да следеће године буде кум и домаћин славе прихватио је господин Паул Адамс са својом породицом.

Учешће у дивној прослави узели су и чланови Кола Српских Сестара из Мидланда и ученици недељне школе при храму светог Георгија.

Цвеће и украшавање наше цркве за овај диван догађај преузела је породица Паса/Лајл, Алфред, Стефани и Том.

После прочитаног Светог Јеванђеља Епископ Иринеј је надахнуто говорио тумачећи Јеванђеље о Сили Божијој и Вери Човечијој, Јеванђеље о Христовом чудесном исцељењу болесне жене и подизању из мртвих Јаирове кћери.

'' У тој огромној гужви и конфузији, где се народ гурао да приђе Исусу '' – нагласио је Епископ Иринеј – '' Исус је застао и рекао - Неко ме је додирнуо! Његови ученици су се запитали говорећи - Али Господе погледај огроман народ око тебе, а ти желиш знати ко те је додирнуо''!

''То није обичан додир, већ исцељујући додир који ће променити живот те жене. Ништа у нашој цркви неможе се остварити без додира.Свакога пута када се неко рукополаже у чин свештеника Епископ полаже руку своју на главу кандидата, и путем додира предаје Божанску Благодат. Приликом исповести, свештеник полаже на главу исповедника епитрахиљ, и своју руку. У Светој Тајни Јелоосвеђења мора свештеник помазати болеснога уљем, и додиром моли за исцељење. Тако је 1952. године Епископ Николај написао књигу ''Мистерија додира'' и појаснио овај феномен у нашој цркви.''

'' Додир је заиста значајан, - наставио је Епископ своје тумачење данашњег Јеванђеља – '' јер ми живимо у средишту западне културе где се људи данас боје додира, јер људи желе свој сопствени простор, и нико несме да га нарушава, а ако неко и жели да наруши тај простор може доћи до негативних последица!

Говорећи даље о самом празнику светог великомученика Георгија, Епископ је рекао:

 ''Мошти светога Георгија, по Његовој сопственој жељи су пренете у Лиду, у Палестини. Сви знамо како је тешко живети у Палестини у данашње време, тамо нема мира, али присуство светог Ђорђа и његових исцељујућих Светих Моштију, сведочи о присуству самога Христа, јер свако , али свако ко дође к њему са искреном жељом бива исцељен, било да је Православни хришћанин или било које друге вере. Имам доста пријатеља који сведоче да не само хришћани и католици , већ и свака богобојажљива муслиманска  породица  има икону светог Ђорђа у свом дому''.

По завршетку Свете Литургије, славље је настављено у просторијама Америчко-српског клуба у Мидланду, где су нам се придружили драги нам гости парохијани околних парохија као и свештеници: протојереј-ставрофор, архијерејски-намесник питсбуршки Раде Мерик, парох у Стубенвилу, Охајо, протојереј-ставрофор Рајко Косић, парох у Питсбургу, као и јереј Бранислав Голић, парох у Аликвипи.

За свечаним ручком, гостима су се обратили и захвалили Кумови славе Синтија и Џим Ковачевић, председник Црквено-школске општине Никола Судар, и парох мидландски протојереј Дејан В. Бараћ.

Завршним поздравом и молитвом Епископ Иринеј се захвалио на топлој добродошлици, и пожелео свима да у  здрављу и весељу дочекамо велики јубилеј цркве у Мидланду, седамдесет година постојања, 2019-те године.

Photo Gallery

(11 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009