Васкрсење Саборне Цркве у Њујорку
Њујорк - Српска црква Светог Саве у центру Менхетна и даље изгледа као згариште, након што ју је прогутала ватра на Ускрс 2016. године.

Жртава и повређених није било, али је материјална штета огромна. Новинар Б92.нет Филип Чукановић посетио је цркву у Њујорку и разговарао са протојерејем ставрофором Живојином Јаковљевићем.

За сад је уклоњен шут, и потребна су велика средстава за обнову овог православног храма у срцу Велике јабуке.

"Планирамо да наставимо у октобру, што значи скидање унутрашњег декоративног камена, инсталирање пода и стављање цркве под кров. Надамо се да бисмо већ на Ускср следеће године били у цркви на служби", каже Јаковљевић.

То је ипак само прва фаза, довољна за коришћење храма за велике празнике. Црква има око 1.000 квадрата, а потребна је реконструкција три слоја камена.

За све су потребна огроман улагања, а само за "стављање под кров", односно за стављање крова, пода, инсталација и све што је потребно да се безбедно улази у храм је потребно пет милиона долара. За комплетне радове потребне су "десетине милиона", како каже Јаковљевић.

"Тај новац долази од прилога и делимично осигурања", наводи он.

Погледајте како изгледа црква данас, као и како изгледају потпуно нетакнути крст, иконе и слике, које су неоштећене у пожару.
 
Извор: Б92.нет - чевртак, 12. октобар 2017
Share This:


CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009