Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

У петак 6. октобра, на дан црквене славе, патерсонске парохије, Зачеће Св. Јована Крститеља, Св. Архијерејску Литургију у парохијској цркви у Патерсону служили су Један Митрополит, три Епископа, шест свештеника и ђакон.

Началствовао је гост из Цариграда, Васељенска Патријаршија, Максим, Митрополит Силивријски, а саслуживали су Епископи Јеротеј Евкарпијски, игуман ман. Св. Ирине, Асторија, Васељенска Патријаршија, Максим Западноамерички и надлежни Епископ Иринеј Источноамерички. Саслуживали су и јеромонах Мелетије, Грчка Архиепископија, Протојереји: Живојин Јаковљевић из Њујорка, Александар Влајковић из Бостoна, Зоран и Саша из Елизабета и ђакон Јован Аничић. Црквени хор патерсонског храма је складно одговарао на овом свечаном молитвеном сабрању где је присуствовало око шестдесет верних.

Епископ Западноамерички Максим је беседио о празнику Зачећа Св. Јована, који је, као највећи рођени од жене спона, мост између Старог и Новог Завета. Он непрестано стоји на средини Старог и Новог Завета, и цео његов живот од самог зачећа до мученичке смрти стално нас подсећа и упућује на Христа. Након Св. Литургије Његово Високопреосвештенство Митрополит Максим Силивријски се обратио вернима на течном српском језику говорећи о светињи парохије која кроз љубав и послушање постаје стварна Божија заједница верних, сабраних и окупљених око свог Епископа, који је оличење самог Господа у парохијској зајендици. Након поздрава гостујућег Митрополита уследио је благослов славског знамења, а у црквеној сали је послужена свечана славска трпеза.

Надлежни парох, Протојереј Ђокан се захвалио Епископу Иринеју што је уприличио оваку велику част патерсонској парохији да на дан парохијске славе има овако еминентне црквене великодостојнике и велике пријатеље српског народа. Захвалио се Епископу Максиму, браћи свештеницима који су својим присуством увеличали наше славље, као и сестрама Љубинки Павловић, Биљани Срејић, Кати Евтимовски и Савети Јанковић, које су припремиле трпезу љубави.

Photo Gallery

(12 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:
  Powered by Orthodox Web Solutions

Home | Back | Print | Side