Епископ Иринеј посетио цркву Светог Николе

Своју дводневну посету црквено-школској општини светог Николе у Монровилу (Пенсилванија), Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј је започео у суботу 26.августа 2017.године, обиласком грчког манастира Рођења Пресвете Богородице у Саксонбургу (Пенсилванија). У пратњи Његовог Преосвештенства били су још свештеник Ђорђе Веселиновић, парох монровилски; свештеник Бранислав Голић, парох аликвипски и ђакон др Јован Аничић, референт за Црквену Просвету Епархије источноамеричке. Манастир Рођења Пресвете Богородице је први грчки женски православни манастир у Америци, основан 1989.године. На жалост, он је претпео оштећења због пожара у јуну месецу 2017.године. Већ истог дана, када је чуо ову непријатну вест, владика Иринеј је понудио склониште монахињама овог манастира.

Игуманија мати Теофано је радосно дочекала Епископа Иринеја, показавши му манастирски комплекс, потом цркву брвнару посвећену преподобном Серафиму Саровском, као и манастирско гробље на којем је одржан кратки помен. Овај манастир, који је основао атонски старац Јефрем, постао је стециште многим православним хришћанима који у њему налазе духовно окрепљење. Током посете Епископ Иринеј је показао интересовање о току радова на обнови зграде, дајући прилог као подршку сестринске српске Цркве и уздајући се у брзи свршетак започетих радова!

Након обиласка манастира Рођења Пресвете Богородице, владика Иринеј је кренуо за Монровил. Дочек у цркви светог Николе у Монровилу је био свечан. Свог духовног оца парохијани су сачекали у цркви, појући многољетствије и молећи од њега очински благослов. Црква Светог Николе има јако богату историју и верно сведочи о снажном присуству српског православног живља у овом делу Северне Америке. Свештеник Ђорђе Веселиновић је служио вечерњу службу, док је попадија Керен Веселиновић својим дивним гласом одговарала на прозбе.

По вечерњој служби отац Ђорђе је заблагодарио владики Иринеју на доласку у парохију светог Николе, напомињући да је свакој парохијској цркви посебан благослов посета надлежног Архијереја. На крају вечерње службе, верни народ је прилазио Његовом Преосвештенству како би му изразио добродошлицу.

У недељу 27.августа Епископ Иринеј је началствовао божаственом Литургијом. Саслуживали су му свештеник Ђорђе Веселиновић и ђакон Јован Аничић. Хор цркве Светог Николе је веома лепо и молитвено појао током целе свете Литургије. По прочитаном Јеванђељу владика Иринеј је беседио, говорећи о животу као великом благослову. Владика је напоменуо да материјална богатства нису лоша сама по себи. Међутим, опасност настаје оног момента када човек допусти да га богатство поседује и кад несвесно постане роб материјалних ствари. Као пример здравог односа према богатству, владика Иринеј је цитирао јеванђелски стих из Беседе на Гори блажени су сиромашни духом. Тумачећи да је духовно сиромаштво, у ствари, богатство потпуне и савршене духовне слободе целокупног људског бића у односу на све што га окружује, владика је истакао као корисну борбу против робовања материјалним стварима. То рвање је, у суштини, подвиг. Истински хришћанин жели Бога већма него све друго, по речима Његовог Преосвештенства, јер га је Бог и створио по Свом лику и обличју како би управо он био наследник Царства небеског. По светој Литургији, Коло Српских Сестара Света Петка из Монровила је све присутне послужило у сали парохијског дома.

У понедељак 28.августа, на празник Успења Пресвете Богородице, владика Иринеј је началствовао светом Литургијом уз саслужење осам свештеника из питсбургског и кливлендског намесништва. Празник Успења Пресвете Богородице слава је Савеза Кола Српских Сестара, чији је овогодишњи домаћин била црква светог Николе из Монровила. Било је дивно видети сабрано свештенство, које је својим доласком показало братску љубав и подршку према новом пароху оцу Ђорђу Веселиновићу и његовој породици.

У својој беседи, Епископ Иринеј је исказао радост што се налази у овој цркви са благочестивим народом, који се сабрао са свих страна да прослави празник Успења Пресвете Богородице. Владика је напоменуо да Савез није могао да изабере лепши празник за своју славу, будући да за православног хришћанина нема бољег узора од личности Пресвете Богородице. Истичући труд и љубав Кола Српских Сестара према црквеној заједници, Владика Иринеј је истакао да сестре представљају пример несебичности и православног става да је Христос присутан тамо где је двоје или троје сабрано у Име Његово. Јеванђелску причу о Марти и Марији, првој која је бринула о храни, а другој која је седела крај ногу Христових и слушала беседу Његову, владика је искористио као користан пример исправног православног живота. Епископ Иринеј је напоменуо да су обе сестре чиниле добро, будући да нема добрих дела без вере, ни вере без добрих дела. Владика Иринеј је истакао да тако треба да буде и у нашим црквама и да пратимо пример наших сестара, које непрестано бдију над нама и над нашом децом. У току свете Литургије, владика Иринеј је пресекао славски колач а кумови ове године су били Даница и Френк Капуци из Монровила.

По светој Литургији, Коло Српских Сестара Света Петка из Монровила је послужило свечани ручак у сали парохијског дома цркве светог Николе.

Током ручка присутнима су се обратили: Памела Рајковић, председница КСС Света Петка из Монровила, као и Мили Радовић, председница Савеза КСС. После њих присутне је поздравила кума Даница Капуци, подсећајући све присутне на поједина имена старијих сестара чланица које су се уградиле у живот Цркве својом великом жртвом. Потом се Душан Ивановић, председник ЦО Свети Никола из Монровила, захвалио се Епископу Иринеју на доласку. Након њега је умировљени парох монровилски и духовник Савеза КСС, протојереј-ставрофор Драгољуб Малић, честитао славу КСС и пожелео добродошлицу оцу Ђорђу Веселиновићу. Протонамесник Ђорђе Веселиновић, парох цркве Светог Николе у Монровилу је још једном заблагодарио епископу Иринеју на доласку у ову дивну светињу, нагласивши да је тако учинио велику радост парохијанима цркве Светог Николе, особито сестрама КСС. Уз лична сећања Епископа Иринеја, који је све окупљене подсетио на улогу Кола Српских Сестара у време док је он још био дечак, и са његовим благословом на даљи напредак КСС, свечани ручак је окончан молитвом.

Текст приложио ђакон др Јован Аничић

Photo Gallery

(38 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009