Васкрс у Норт Порту на Флориди
Христос Васкресе, радост донесе!
 
Расуо се наш Српске род по свету. Биће да нема земље, под овом капом небеском у којој бар по неки Србин није. Зову нас тамо у Србији, Републици Српској, на Банији, у Крајини или одакле све били расејани. А ми то нисмо. Нисмо ми расејани већ посејани по свету. Ничу наша деца, унуци. Многима и праунуци овде. А са њима и наше светиње. Цркве наше.
 
Једна од многобројних, давне већ 1986 године, поче се градити у, тада малом месту Норт Порту на Флориди. Доста нашег српског народа, баш овде дође и сагради свој дом због наше Свете Цркве Светосавске. А тако и име носи: Свети Сава.
 
Трудом великим, прилозима и радом верника, саградисмо и нову цркву. Не још до краја, али уз Божији благослов и благослов нашег Преосвећеног Епископа Иринеја, биће ускоро. Верујемо, од овог Васкрса, почиње и васкрснуће наше цркве. Напокон нам дође наш свештеник! Зато и с поносом кажемо: Христос Васкресе, радост донесе! И донесе је свима нама.
 
Поносни и срећни, поново се у све већем броју, тискамо око цркве наше. Баш тако: тискамо, јер нас је повише него што до сада беше. И нека нас. И треба! Јер, они који заиста воле свој род и веру своју, имају срдачности и стрпљења да остану уз своју цркву, и заслужују ове тренутке као велику награду за своју истрајност и оданост и да им се живот преобрази у лепши и богатији. Јер, да би се некуд стигло и нешто постигло, потребна је слога а и нас више, једних уз друге.
 
У многоме и понајвише, благословом Епископа Господина Иринеја и доласком свештеника Саше Ђурђевића, сабрали смо се око наше Светосавске цркве! Добро нам дошао. Нека нам ово пролеће донесе цват слоге наше и заједништва, ново јутро међу људима, исправним и вољеним. Васкршње литургијско сабрање у Норт Порту би увеличано и православним Србима из свих наших земаља, као Руса и Грка. И биће нас још више уз нашег Епископа Иринеја, нашег новог свештеника и наш нови храм, који ће уз радост свих нас ускоро бити завршен! Цркви Свети Сава у Норт Порту и свим верницима православним, на многаја љета.

Photo Gallery

(10 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009