Портландска парохија прославила је Савиндан

Савиндан је прослављен свечано и радосно, поготову што је портландску парохију посетио епископ источноамерички Господин Иринеј.

Прослава је почела архијерејском Литургијом уз саслуживање  више свештеника и ђакона; Архијерејског намесника Вашингтонског, протојереја ставрофора Александра Влајковића, протојереја ставрофора Василиса (свештеника Грчке цркве) ,оца Џона Тига из Антиохијске јурисдикције, надлежног свештеника протојереја ставрофора Ивана марјановића и ђакона Синише Дувњака из Београда. На Литургији је одговарао хор портландске парохије.

Беседа Владике Иринеја је била инспиративна и надахнута што су сви присутни с великом пажњом пратили. Између осталог Епископ је рекао: '' Ми Срби смо благословени што нам је Господ Бог доделио једнога угодника и светитеља као што је свети отац наш Сава српски, око кога смо се сабрали на овај данашњи дан, да би показали њему захвалност и славу за све оно што је Он учинио за нас. За његов род српски, да би он нама постао врата кроз која ћемо ми проћи и ући у наше спасење у Христово царство небеско. Он је заиста наш добри пастир јер познаје стадо своје. И када ми Срби говоримо о Светосављу , шта значи Светосавље? Свето славље значи следовати онога који следује Исуса Христа а тај беше Свети Сава српски.... Како ми са нашим осиромашеним језиком и знањем да опишемо све оно што је Св.Сава учинио за нас, за васколико српство, него да понављамо речи великога оца нашега, савременога Аве Јустина који је рекао о данашњем дану;  Нека умукне васколика Србадија и нека сви ћуте, и да нико не проговори ни једну реч, јер на данашњи дан ко ће говорити о Св.Сави него анђели са небеса јер гледају на њега јединога Српског анђела чувара који бди над нама. Који је раширио своја небеска крила омофором својим и чува своје Српско стадо од пропасти.... Како ми да опишемо Св.Саву...''

Владика Иринеј је пререзао славски колач, честитао славу и изразио радост и задовољство што је посетио Портландску парохију.  Кум славе је био малди брачни пар ,Миљан и Јелена Симић из Портланда. Деца Српске школе су под управом своје главне учитељице Даворке Мојсиловић извела светосавски програм који су присутни с одушевљењем пратили. Владика је деци поделио светосавске пакетиће . О. Иван је изразио радост посетом владике и свештенослужитеља и позвао народ да се сви заједно сликају за успомену на овај дан. Затим се прешло у црквену салу на заједнички ручак.

Био је ово један од свечанијих дана у овој парохији који ће се дуго памтити.

 

Парох портландски, протојереј ставрофор Иван Марјановић

Gallery of Photos

(21 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:
image
Search

Serbian Orthodox Diocese of Eastern America
65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804