Unveiling the Monument of Nikola Tesla

У недељу 22. септембра, у Саборном храму Св. Саве у Њујорку, Св. Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ источно-амерички Митрофан ,уз саслужење проте Томе Поповића и проте Ђокана. Прота Тома Стојшић је присуствовао Св. Литургији. Такође је Св. Литургији присуствовала и делегација из Србије на челу са Александром Влајковићем, председником организационог Одбора за откривање споменика Николи Тесли. Након свечаног ручка у црквеној сали, присутнима се обратио господин Влајковић  говоречи о раду и реализацији овог великог државног пројекта, којим је у Њујорку координирала Марина Швабић. Професор Др. Дејан Илић из Минхена је одржао предавање о Николи Тесли, након чега је је уследила пројекција филма Светлост Теслиног рада (“The Light of Tesla Work’s”).

У понедељак у 9 часова Њихова Преосвештенства Епископи Георгије и Митрофан са локалним свештенством су у цркви одржали помен Николи Тесли, и потом се пуним аутобусом и приватним аутима упутили у Shoreham, Long Island, где је Његова Екселенција открио споменик Николи Тесли, на месту где је 1905. године подигнута  Теслина лабораторија, “Tesla’s Wardenclyffe Laboratory”. Пригодан програм је започео молитвом и благословом споменика, што је извршио Епсикоп Георгије. Након благослова Епископ Георгије се обратио присутнима говорећи о делу и лику Николе Тесле са позивом да се његов пепео похрани у порти величанственог спомен храма Св. Саве на Врачару, у Београду. Затим су се редали говорници да би на крају говорио и открио споменик Његова Екселнција Томислав Николић, Председник Србије. У локалном Country Club-у уприличен је ручак и послужење за све присутне.

У среду увече, у присуству Председника Црне Горе Мила Ђукановића, српским дипломатама и дипломатама из региона, а и шире бројним истакнутим јавним радницима и званицама Његова Екселенција Председник Републике Србије Томислав Николић у Мисији Србије при УН  је свечано отворио изложбу о Николи Тесли, коју је организовао и припремио Момчило Моша Тодоровић, директор галерије “Радионица Душе”. Председник Николић је такође уручио признања са највећег државног нивоа заслужнима за рад на очувању дела и мисије Николе Тесле, као и борцима за српску ствар у Америци. Међу осталима, признања су добили Ramsey Clark, бивши Attorney General, Dan Barton представник Индијане у Конгресу као и Melissa (Милица) Luburich, бивши члан Америчког Конгреса. 

Photo Gallery

(19 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009